2024 február 28

Harmadával emelte az osztalékot a Mediobanca

Rekordbevétel

A milánói székhelyű pénzintézet bevételei 7 százalékkal 2,2 milliárd euróra növekedtek, ami alapvetően a vagyonkezelési üzletág jó teljesítményének, valamint a díjak és jutalékok emelkedésének tudható be.

Az adózás utáni nyereség 24 százalékkal 750 millió euróra emelkedett, ami meghaladja a 720 millió eurós elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó osztalékot 37 százalékkal 37 centre emelték, azaz a nyereség 43 százalékát osztják szét a tulajdonosok között.

Rugalmasan kezelik a célarányt

Alberto Nagel vezérigazgató pénteken tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a bank rugalmasan kezeli a 40 százalékos kifizetési célarányt, ha a tőkemutatók és a profit is kedvezően alakul, kész a nyereség több mint 40 százalékát kifizetni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Mediobanca vezetése három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a hagyományos banki tevékenységre összpontosítja figyelmét, így elkezdett megválni a legnagyobb olasz vállalatokban birtokolt részvényeitől.

A legnagyobb olasz biztosítóban, a Generaliban 13 százalékos részesedéssel a Mediobanca a legnagyobb tulajdonos, és a tervek szerint 2019-ig 10 százalékra csökkenteni tulajdoni hányadát.