2024 február 28

Mi lesz veled, arany?

Keresleti változékonyság

Az arany árfolyama emelkedhet, de a monetáris politika keltette aggodalmak miatt men vonzó a befektetők számára. Az Arany Világtanács (World Gold Council – WGC) jelentése szerint  az arany alapú ETF-ek iránt kereslet 76 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben – mutat rá cikkében a CNBC.

„A tavalyi keresletet az ETF-ek hajtották, míg a lakossági érdeklődés visszaesett. Idén Európában és az Egyesült Államokban áramlott tőke az arany ETF-ekbe. Indiában növekedésnek indult az ékszerek iránt kereslet, a lakossági befektetők és a technológiai szektor kereslete szintén” – fogalmazott közleményében Alistair Hewitt, a WGC tanácsadója.

A jelentés szerint azonban az arany iránti teljes kereslet 10 százalékkal 953 tonnára csökkent a második negyedévben, 2017 első félévében 14 százalékkal 2003 tonnára mérséklődött. Ugyanakkor a fizikai arany és érmék iránti kereslet, az ékszeripar, a tech-szektor és a központi bankok kereslete is növekedett.

„Ha ezeken a területeken növekszik a kereslet, az általában az aranyárakra reagál, de nem okoz árfolyam-emelkedést” – állítja Adrian Ash, a BullionVault kutatási igazgatója. „Jellemzően az aranyár csökkenése indítja be ezeket a vásárlásokat.”

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az aranyár növekedéséhez nagyobb befektetői érdeklődés kellene, ezért a határidős áraknál korrekció bontakozhat ki a piacon.”

Az arany spotárak az idén 1269 dollárra nőttek, ami eddig mintegy 10 százalékos emelkedést jelent. A WGC szerint az ETF-ek iránti érdeklődés az áremelkedés miatt esett vissza.

„Ez több befektetőt is óvatosságra késztetett. Egy részük nem akart további pozíciókat építeni, mert már így is túl magasnak találta az árfolyamot. Míg mások a profitrealizálás mellett döntöttek” – fogalmaz a WGC-jelentés.

Pro és kontra

„Az arany árnak emelkedésében a gyengülő dollárnak volt szerepe. Ha a dollár árfolyama gyengül, az aranyé emelkedik. Az elmúlt években ez fontos jelzés volt az arany és más árupiaci termékek számára. A dollár közelmúltbeli mélyrepülése szárnyakat adott az aranynak” – hívta fel a figyelmet Will Rhind, az ETF-cég, a GraniteShares alapítója.

Rhind szerint az ügyfeleik kedvelik az arany ETF-eket, mert segít diverzifikálni a portfóliójukat, és csökkenti a kockázatokat a túlhevített részvénypiaccal szemben.

Más elemzők azonban óvatosabbak a kilátásokkal kapcsolatban. Joni Teves, a UBS elemzője arra figyelmeztet, hogy a befekteti stratégiában az aranynak kisebb szerep jut.

„Sok befektető értékeli az aranyat, mint diverzifikációs eszközt, de aktív pozícióban, stratégiai elemként kevesen választották. A visszafogott befektetői magatartás az egyik tényező, ami visszafogja az aranyat.”

A befektetők tétovázásának egyik oka Teves szerint a Fed és az EKB monetáris politikájára vezethető vissza. A kamatok emelkedésével az arany – amely sem kamatot, sem osztalékot nem fizet – kevésbé lesz vonzó termék a piacon.

Conto Rowley, a Credit Suisse kutatási elemzője szerint az aranyárak a közeljövőben befagyhatnak.

„A gyenge amerikai dollár és a kiábrándító inflációs várakozások továbbra is alacsonyan tarthatják a kamatokat, ez az arany számára a kockázat növekedésével járhat.”

Rowley szerint a Fed szeptemberben várhatóan az kötvényállomány leépítéséről dönthet, a következő kamatemelés decemberben jöhet. Addig az arany ára egy helyben toporoghat.