2024 június 24

Nem tudod, mivel játszanak a gyerekek az úton?

Utazó játékokkal védhetjük ki a „mikor érünk már oda?” kérdéseket?

A vibráló képernyőkre meredés utazás közben nem tartozik a legegészségesebb elfoglaltságok közé és a „mikor érünk már oda” kérdés kialakulását sem mindig előzi meg. Az utazó játékok gyakran a jól ismert táblás játékok kicsinyített változatai, ahol mágnes, vagy egyéb eszközzel oldják meg, hogy ne guruljanak szét az apróbb darabok és a gyerekek neme, életkora és érdeklődési köre szerint ugyanúgy kiválasztható a legmegfelelőbb, mint az otthonra szánt játékok esetében.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

„Az utazó játékok kategóriája már több mint 20 éve megjelent a nagy játékvásárok kínálatában, de nálunk még mindig csak a játékforgalom 0,5 százalékát teszi ki. Sokkal népszerűbbek azonban a vízparti játékhoz szükséges labdák, homokozó szettek, strandcikkek, vízipisztolyok és sporteszközök. Ezekből kétszer annyit adnak el a Formatex tulajdonában álló Játéksziget üzletek, mint az utazó játékokból”- mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője.

„Az utóbbi években 50-60 százalékos növekedést értünk el társas és fejlesztőjáték értékesítésekből, tehát egyre többen vannak, akik a játékos tanulást és szórakoztatást választják, sőt sokan a nyaraláshoz is társasjátékot visznek” – tette hozzá. Az utazó játékok sajátosságai: viszonylag egyszerű játékszabály; egyedül is játszható struktúra; helytakarékos kialakítás; összecsukható, vagy kompakt csomagolás.

A magyar családok több mint 60 százaléka vízpartra megy nyaralni

A felmérés is alátámasztja a játékbolti tapasztalatokat, hiszen a válaszadók 85 százaléka arra a kérdésre, hogy mit visznek magukkal a strandra a labdát és egyéb sportszereket jelölték meg. A megkérdezettek közel fele említette a vízipisztolyt és a homokozójátékokat és csak negyedük a kártyát, vagy társasjátékot.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A társasjáték tipikusan rossz idő esetén kerül elő, ahogy ezt a családok háromnegyede állította. A kütyükkel való játék a következő legnépszerűbb elfoglaltság rossz idő esetén, amit a kártyázás, az együtt sütés főzés és az olvasás követ, amikor nem lehet kimenni a szabadba. A megkérdezettek több mint 60 százaléka választ tengerparti, vagy vízparti utazást családdal, közel negyedük pedig rokonlátogatást vagy városnézést tervez a nyárra és tíz százalék alatt van a hegyi túrázók, vagy saját nyaralóban nyaralók, vagy azok aránya, akik idén nem mennek nyaralni.

A Formatex tapasztalatai alapján az idei év utazó játék slágerei

–       Addictaball ügyességi játékok

–       Rubik kocka minden változata

–       BrainBox készségfejlesztő játékok

–       Smart Egg okostojás 3D logikai játék

–       Smart Games mágneses logikai játékok

–       Különböző kártyajátékok, olyanok mint UNO, Solo, Dooble, Panic Lab