2024 május 21

Csak az olcsóbb abroncsokat keressük

„Az év első felében figyelemre méltó módon nagyot ugrott a nagyobb sebességindexszel rendelkező gumiabroncsok forgalma, míg tovább bővült az olcsóbb, valamint a középkategóriás gumiabroncsok szegmense is hazánkban. A kereslet alakulására jó hatással volt az alacsony üzemanyag ár” – mutat rá Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

Így alakultak az eladások

Ha keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézzük a nyári gumiabroncsok piacát, a 14” és 22”  enyhe csökkenése mellett minden méret darabszáma emelkedett az előző év azonos időszakához képest (különösen a 17”-18”). Szegmensek szerint tovább bontva pedig tisztán látszik, hogy a prémium darabszámban nem, csak a méretekben nőtt, a Quality a 13”, 15” és 17” esetén, míg a Budget 15”-18” között mutatott fel bővülést.

Sebességindex szerinti bontásban elemezve, csak a „V”, „W” és „Y” sebességindexű nyári gumiabroncsok értékesítése nőtt 20,8 százalék, 18,3 százalék valamint 30,2 százalékkal. Elmondható tehát, hogy jelentősen emelkedett a kereslet a 240, 270 és a 300 kilométer/órás végsebességre alkalmas gumiabroncsokra, még akkor is, ha közúti forgalomban ennek csak a töredékét tudja kihasználni a tulajdonos hazánkban.

„Ennek elsődleges oka az évről évre növekvő, nagy teljesítményű illetve felső kategóriás használtautók importja, valamint az autógyártók első felszerelésű abroncsainál jelentkező méret és sebességindex növekedés. A jelentős mennyiséggel rendelkező 190 kilométer/órás végsebességre alkalmas „T” sebességindexű abroncsok darabszáma viszont 2,5 százalékkal csökkent” – tette hozzá a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

A kereskedők szemszögéből

A 2016-os nyári szezon kezdetének a tavalyi évhez képest jelentős, mintegy 2-3 hetes csúszása után a kereskedői értékesítés a tavalyinál kedvezőbben alakult. Az értékesítők enyhén növekvő eladásokról számoltak be a személy- és kishaszonjármű-abroncsok terén, míg a nyári-gumiabroncs készleteik jellemzően az ilyenkor szokásos szint környékére csökkentek.

„Az okok főként arra vezethetőek vissza, hogy a reálbérek növekedése, a növekvő járműértékesítés és a továbbra is viszonylag alacsony árak hatására növekvő üzemanyag-fogyasztás egyértelműen pozitív vásárlói környezetet teremt a gumiabroncs végfelhasználói piacon” – jegyezte meg Rábai Dániel. A téli személygépjármű-gumiabroncs piac eredményeit a szezonalitás miatt jövő januárban lehet érdemben értékelni.