2023 január 29

Nem számít sok jóra az E.ON

Johannes Teyssen, az E.ON vezérigazgatója szerdán elmondta: a vállalat zord időkre készül fel, az európai piac gyengesége és a német energiapolitikai váltás miatt a vállalat nettó nyeresége 2,2-2,6 milliárd euróra csökken a tavalyi 4,3 milliárdról.

Teyssen bírálta, hogy a német energiaipari fordulat következtében “ellenőrizetlenül nő az alternatív energia a piacon”, mégpedig akkor, amikor Európa-szerte csökken a kereslet a gáz és a villamos energia iránt. Az alacsony villamosenergia-árak miatt modern erőművek is gazdaságtalanná válnak, és ha a politika nem reagál gyorsan, az E.ON ki fogja kapcsolni ezeket a hálózatból – tette hozzá.

Az idei mintegy 6 milliárd euróról 2015-ig 4 milliárdra csökkennek a beruházások. Teyssen hangsúlyozta: a beruházások súlypontja a jövőben Brazília és Törökország lesz, ezenkívül szárazföldi és part menti szélerőműparkokat terveznek létesíteni az Egyesült Államokban, valamint az Északi-tengeren és a Keleti-tengeren. Ezzel szemben a piaci helyzet miatt letesznek új, hagyományos erőművek építéséről Németországban, Belgiumban és Franciaországban.

A vezérigazgató azt is kiemelte, hogy az E.ON kommunális és helyi partnerekkel kis, helyi igényeket ellátó erőművekbe is beruház.

“Ezer darab egy megawatt teljesítményű létesítmény legalább olyan értékes számunkra, mint egy nagy erőmű” – mondta.

A vállalati részesedések eladásának programjában előirányzott 15 milliárd euró bevételt már rég túlhaladták, eddig 17 milliárdnyit értékesítettek “jó áron”, de az összeg 20 milliárd euróra is felmehet – mondta az E.ON vezérigazgatója.

Rossz híreket kapott szerdán az E.ON egy csaknem nyolc éve folyó jogvita ügyében. Az illetékes hamburgi bíróság igazat adott annak a mintegy 55 ezer északnémet fogyasztónak, aki megtámadta az E.ON gázszolgáltatási szerződésében alkalmazott ármódosítási klauzulát. Az ítélet szerint minden, a konszern által az utóbbi hét évben végrehajtott ármódosítás semmis.

A vállalat megfontolja, hogy fellebbezzen-e. A fogyasztók egy része eleve megtagadta az árkülönbözet megfizetését, így nehéz felmérni, hogy az ítélet mekkora anyagi terhet jelent a konszernnek.