2023 január 31

Nem önmagunkért aggódunk a legjobban

Nem félünk annyira egy halálos balesettől

Négyből három ember tart valamilyen váratlan esemény bekövetkeztétől. Az emberek többsége nem is magát, hanem szeretteit félti jobban: a megkérdezettek 57 százaléka attól tart leginkább, hogy közeli családtagja szenved balesetet. A gyógyíthatatlan betegség csak második helyre (49%) került az aggodalmak listáján, illetve ugyancsak a képzeletbeli pánik-dobogóra kerültek azok a betegségek, amelyek bár nem gyógyíthatatlanok, de a korábbi életet felborítják pl. a munkahely elvesztése miatt (49%).

Sokan tartanak olyan balesettől, amely miatt maradandó egészségkárosodást szenvednek (45%), és csak ezt követi az anyagi fenyegetettség: a jelentősebb – lakást, autót érintő – anyagi kártól a megkérdezettek 41 százaléka tart.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Elgondolkoztató, hogy egy halálos kimenetelű balesettől alig rettegnek jobban az emberek (38%), mint a munkahely elvesztésétől (36%). A sort a törlesztőrészlet fizetése zárja, vagyis az emberek harmada fél olyan baleset bekövetkeztétől, ami miatt késedelembe esne a hitelével.

Nem elég tájékozottak az emberek

Annak ellenére, hogy a lakosság döntő többsége aggódik valamilyen váratlan életesemény miatt, mindössze 30 százalékuk rendelkezik jelenleg kockázati életbiztosítással.

„Sajnos még mindig viszonylag kevesen gondolnak arra, hogy kockázati életbiztosítással készüljenek fel a váratlan események anyagi következményeire.”

„Ennek valószínűleg az az egyik oka, hogy meglehetősen kevesen rendelkeznek pontos ismeretekkel arról, hogy a kockázati életbiztosítások az egyes élethelyzetekben milyen segítséget tudnak nyújtani” – hangsúlyozta Oláh Attila, a Groupama Biztosító kockázati- és személybiztosítási főosztályvezetője.

Korral nő az aggodalom is

Keveseknek – a megkérdezettek csupán 24 százalékának – van információja például arról, hogy az egészséges életmód csökkenti a díjat, és azt is csak minden negyedik válaszadó tudta, hogy létezik bónuszkifizetés is. Azok körében, akiknek jelenleg is van életbiztosításuk, jóval reálisabb kép él a termékről.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az élettapasztalat és szeretteink féltése egyre meghatározóbb, ahogy haladunk előre a korban, erre utal legalábbis, hogy a kockázati életbiztosítás iránti igény az életkor növekedésével párhuzamosan nő” – mondta el Oláh Attila.

Vajon kiknek lenne rá szüksége?

A megkérdezettek arról is véleményt nyilvánítottak, hogy kiknek lenne legindokoltabb kockázati életbiztosítást kötni. Az emberek 29 százaléka szerint a családfenntartóknak, 24 százaléka szerint a gyermeket nevelő szülőknek, 20-20 százalék szerint a hosszabb gyógyulás előtt álló betegeknek és a nagyobb hitelt felvevőknek lenne érdemes biztosítani magukat a váratlan események esetére.

De sokan említették azokat, akik most váltak szülővé, az extrém sportokat űzőket vagy éppen a munkanélkülieket is, mint a kockázati életbiztosítások potenciális célcsoportját.