2023 január 29

Nem emeltek kamatot a britek – frissítve

Megosztott volt a tanács

A márciusi kamatdöntő értekezletről csütörtökön kiadott közlemény szerint a Bank of England monetáris testülete az ösztönző célú eszközvásárlási programok keretét ugyanakkor egyhangú döntéssel hagyta változatlanul.

A brit jegybank 2016 augusztusában, az akkor végrehajtott kamatcsökkentéssel együtt 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre. A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először kamatot emelt, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Részletek

A márciusi kamatdöntő ülésről csütörtök délután kiadott részletes tájékoztatás szerint a monetáris tanács kollektív megítélése az, hogy a hazai kereslet várhatóan megugró erősödése miatt a monetáris politika további szigorítására lesz szükség a belátható előrejelzési távlatban, annak érdekében, hogy az infláció tartósan visszatérjen a célszintre.

Januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.
Februárban számottevően lassult ugyan az inflációs ütem, de a fogyasztói árindex a múlt hónapban is 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.
A monetáris tanács csütörtöki közleménye szerint a testület minden tagja egyetért abban, hogy a jövőbeni kamatpolitikai szigorítás valószínűleg fokozatos és korlátozott mértékű lesz.

Az elemzők véleménye

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó vezető közgazdásza a monetáris tanács közleményének csütörtöki ismertetése utáni elemzésében közölte: jóllehet a Bank of England nem kötelezte el magát egyértelműen a kamatemelés mellett a legközelebbi, a májusi kamatdöntő ülésen, a mostani ülés közleményének hangvétele azonban ezt nagyon valószínűvé teszi.

Hollingsworth szerint a május kamatemelés “nincs kőbe vésve”: ha a brit gazdaság teljesítménye a monetáris tanács által vártnál sokkal gyengébbnek bizonyul, vagy ha az amerikai protekcionizmus legutóbbi megnyilvánulásai teljes körű kereskedelmi háborúvá fajulnak, akkor a Bank of England májusban is a kamattartás mellett dönthet.

A Capital Economics londoni elemzője szerint azonban a májusi kamatemelés “benne van a pakliban”, és ha beválik a ház azon előrejelzése, hogy a brit gazdaság teljesítménye meghaladja a várakozásokat, az a májusi után még két további idei kamatemelésre adhat mozgásteret a Bank of England monetáris tanácsának.

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdásza, Christian Jaccarini azt a véleményét emelte ki csütörtöki értékelésében, hogy sérülne a Bank of England hitelessége, ha a piacnak adott eddigi útmutatások után májusban végül ismét változatlanul hagyná alapkamatát.
A CEBR várakozása az, hogy a brit jegybank az idén májusban és novemberben hajt végre kamatemelést.

A Fed szerdán emelt

Bár a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal emelte szerdán az irányadó kamatot, a Fed-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) okozott némi meglepetést.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A jegybankárok többsége még mindig további két kamatemelést jelzett előre az idei évre, de majdnem felük már hármat. A jövő évre három, 2020-ra pedig két kamatemelést valószínűsítettek, míg decemberben még mindkét évre két-két emelést jósoltak. 

A Fed-ülés után a befektetők figyelme Donald Trump amerikai elnöknek azon terveire irányul, hogy vámokat vet ki kínai importárukra, főleg a csúcstechnológiát képviselő termékekre és szigorítja az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések szabályait.

Trump a tervek szerint csütörtökön, helyi idő szerint délután fél egykor írja alá “a kínai gazdasági agressziót célzó” elnöki memorandumot. A kínai kereskedelmi minisztérium tiltakozását fejezte ki, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.