2023 január 29

Nehéz megtartani a magyar munkavállalókat

A kihívások

A cégek HR szakemberei és vezetői számára a legtöbb fejtörést okozó HR menedzsment területeket ezt követően a jövőkép, küldetés, vállalati stratégia beépítése, és a szervezeti struktúra kialakítása jelenti, amelyet munkaerő-toborzás és kiválasztás, valamint a változásmenedzsment követ. Kiemelt kihívást jelent továbbá a dolgozói elégedettség és a javadalmazás kérdése is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az SAP Hungary Kft., a Menedzsment Innovátorok Társasága, az Investors in People Magyarország és a Szent István Egyetem HR és Menedzsment Kutató Központja által közösen végzett kutatásban közel kétszázan vettek részt, a megkérdezettek háromnegyede pedig a vállalati humánerőforrás-menedzsment területén vezető pozícióban tevékenykedik. A válaszadókat foglalkoztató cégek közel egyenlő arányban voltak a külföldi tulajdonú, és a hazai kézben lévő vállalatok aránya, míg a szervezeti méret tekintetében a nagyvállalatok voltak a meghatározók (61 százalék) a kis- és középméretű cégekkel szemben.

Nehéz megegyezni az Y-generációval

A válaszadók közül többen kiemelték, hogy a toborzás során az Y generáció újabb kihívásokat támasztott a szervezetek HR osztályai felé, amelyek új, kreatív eszközök bevonását tette szükségessé a szakképzett munkaerő megszólítása. A fiatalabb munkavállalók elvárásainak való megfelelés ugyanakkor versenyhelyzetet teremt, növeli a fluktuációt és a munkáltatók a minőségi munkaerő megtartása, lojalitásuk növelése érdekében munkaerőpiaci harcot folytatnak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ennek hatékony eszközei a megkérdezettek szerint egyebek mellett a dolgozói elégedettség, a képzések és juttatások biztosítása, a szakmai elismerés, valamint a világos karrierút lehetnek. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a toborzásnál, a kiválasztásnál és a munkaerő megtartásánál egyaránt új, innovatív módszerek és eszközök bevezetésére és a HR folyamatok átalakítására van szükség.

Horváth Krisztina, a kutatásban részt vevő SAP Hungary Kft. HR igazgatója szerint „ahhoz, hogy a szervezetek hatékonyan tudjanak reagálni a munkaerőpiaci változásokra, a tehetségmenedzsment (tanulás és karrier), a vezetésfejlesztés és a HR analitika terén szükséges változtatásokat bevezetniük. Ennek gyors megvalósításában nyújthatnak segítséget a modern, felhő alapú HR megoldások.”