2023 január 31

Hatalmas üzlet lett a megújuló energia

Még sosem költöttek rá ennyi pénzt

A megújuló energiaforrásokba való új befektetések – a nagy vízerőműveket leszámítva – tavaly 285,9 milliárd dollárra nőttek a 2014. évi 273 milliárd dollárról. Az nagy vízerőmű projektekkel együtt az új befektetések elérték a 328,9 milliárd dollárt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az új beruházások 147,2 gigawattal 1848,5 gigawattra növelték globálisan a megújulók teljesítményét, ami az eddigi legnagyobb növekedés – ismertette a tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál. 

Kína az élen

A legnagyobb összegű beruházásokat – a globális beruházások egyharmadát – Kína hajtotta végre, őt követte India, Dél-Afrika, Mexikó és Chile, amelyek mind jelentősen növelték zöldenergia-ráfordításaikat. A fejlett országokban csökkentek a zöldenergia-beruházások, különösen Európában, ahol az előző évhez képest ötödével esett vissza. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tanulmány szerint “a megújuló energiák mostanra világszerte az energiaforrások fő áramába tartoznak, és új piacok alakulnak ki minden térségben”. 

A legtöbbet a szél- és napenergia-beruházásokra költöttek, az összes zöldenergia beruházás több mint fele a napenergiára jutott.

Ha zöld a céged, ez neked szól!
A fenntartható energiaellátás és zöldenergia tematikában hirdetett nemzetközi versenyt a KIC InnoEnergy. A három legjobbnak ítélt startup összesen közel 6 millió forintnyi pénzdíjat, illetve egyenként közel 50 millió forint értékű úgynevezett akcelerátor programban való részvételi lehetőséget nyer.