2024 április 24

Navracsics: a kölcsönös bizalom semmisül meg hosszútávon

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva azt mondta: akár üzleti, akár politikai érdekből, akár csak polgárpukkasztásból, vagy valamilyen heccből tesznek ilyet, valójában a rövid távú érdekeikkel az egyik legfontosabb hosszú távú érdeket semmisítik meg, a társadalom létalapját jelentő kölcsönös bizalmat.

Mint mondta, most látszik is a muzulmán országokban, hogy akik nem hisznek abban, hogy megvitathatják a kérdésüket egy akár velük ellentétes állásponton lévő személlyel, mert az nem vállalja fel az identitását, magát, vagy ezt a terméket, akkor az erőszakhoz fordulnak, mert az marad az egyetlen lehetőség. (Az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó, A muszlimok ártatlansága című amatőr film miatt az iszlám világ csaknem 20 országában törtek ki tiltakozások.)

Navracsics Tibor a késve történt bocsánatkérések kapcsán azt mondta: ha már úgy gondoljuk, hogy a kereszténység a legtoleránsabb vallás, a keresztény kultúra megengedheti azt, hogy más kultúrák párbeszédében a vezető, vagy irányító legyen, akkor legyen első akkor is, amikor igaztalan vádak, sértések érnek egy másik kultúrát, egy másik vallást.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette ugyanakkor: arról sem szabad elfeledkezni, hogy a világ más pontjain a kereszténységet üldözik, gúnyolják, és mintha mi sem állnánk ki sok esetben ilyenkor a keresztényüldözés ellen.

A politikus véleménye szerint az internet elterjedése, amely lehetővé tette az anonim publikációt, és azt, hogy egyes fórumokhoz, cikkekhez álnéven vagy név nélkül is hozzá lehet szólni, „hihetetlen mértékben kitágította a szólásszabadság határait”, és ez „eddig soha nem tapasztalt mértékben a visszaélésre is okot ad”. Mint mondta, ez különösen súlyos akkor, amikor politikai provokációkat is rejt már a felelőtlenség.

Navracsics Tibor azt mondta: „általában azt láthatjuk, hogy azok az újságírók is, akik professzionálisan, elvileg a szólásszabadság őrei is, nemcsak a művelői, ők is felelősség nélkül, pusztán pillanatnyi érdekek, vagy politikai provokációk szolgálatába állítják ezt a jogot”.

„Meggyőződésem szerint nincsenek többségben, de a legnagyobb befolyással azok a csoportok üzleti politikai véleményformáló csoportok bírnak, amelyek a szólásszabadság határtalansága mellett érvelnek”. Sok esetben már olyan ügyeknél is, amelyeket addig természetes korlátozásnak vettünk – fogalmazott, példaként említetve a gyermekekkel kapcsolatos, és a szexuális irányú tartalmakat.

Felidézte, épp a napokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke felvetette annak a lehetőségét, hogy a gyermekvédelmi törvénynek legyen egy, az internetes világra vonatkozó része. Mint mondta: kifejezetten az internetes bűnözés, a pornográf vagy pedofil tartalmak közlése kapcsán akarnak korlátozásokat bevetni.

Megfogalmazása szerint, a magyar sajtóban ez úgy jelenik meg, mint egy szabadságjog-korlátozás, holott azt látni kell, hogy minden szabadságjognak vannak természetes korlátai, a felelősség és a tisztesség.

Sok ország, így Magyarország is évek óta kísérletezik azzal, hogyan lehet a személyiségi jog eszközeivel valahogyan határt szabni a sértegetéseknek vagy az igaztalan állításoknak. Az egyik ilyen nagy vita, hogy mit kell egy közszereplőnek eltűrnie.

Mint mondta, mindezek a kérdések az új polgári törvénykönyv vitája kapcsán is elő fognak kerülni, hiszen a személyiségi-jogi védelem abban van szabályozva. Hogy sikerül-e a felelősség és a tisztesség jegyében egy szigorúbb, a személyiséget és a személyiségi jogokat erősebben védő rendszert kialakítani, ez ennek a vitának a függvénye lesz – mondta.

Szerinte itt is pártpolitikai szempontok mentén rendeződnek el az álláspontok, pedig ennél fontosabb, hogy mindenki egy integráns személyiség, és hamis, igaztalan vádakkal, csúsztatásokkal a legnemesebb személyiséget is tönkre lehet tenni a nyilvánosság előtt.

Senkinek sem érdeke, hogy a politika diszkreditálódott emberek tömegeiből álljon, éppen arra lenne szükség, hogy az egymás tiszteletén alapuló párbeszéddel jelezzük a választópolgárok felé, ez egy sokszínű ország, az ész, a tisztesség és a becsületesség pedig nem szükségszerűen ideológiai vonalak mentén oszlik meg – mondta Navracsics Tibor.