2023 február 01

Nagyot nőttek az Alteo bevételei

Fenntartható növekedés

A 2017-es január-februári extrém hideg időjárás ellenére a magyar energetikai vállalat árbevétele az előzetes számok alapján 32 százalékkal, közel 18, 5 milliárd forintra nőtt, míg a cég EBIDTA-értéke mintegy 1,8 milliárd forintot ért el 2017-ben – derül ki a vállalat szerdán közzétett, 2017-re vonatkozó, nem auditált előzetes gyorsjelentéséből.

Bár a tavalyi EBIDTA a 2016-os kiemelten sikeres év hasonló mutatója alatt maradt, az árbevétel növekedése és a sikeres befektetések biztosítják az ALTEO növekedési stratégiájának fenntarthatóságát.

A közel 18,5 milliárd forintos árbevétele 32 százalékos, míg a 923 millió forintos nettó eredménye 12 százalékos növekedést tükröz az előző évi bázisértékekhez képest. A vállalat 1,8 milliárd forintos EBIDTA-ja mintegy 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbi bázisidőszak adataihoz képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ez segített

A növekedés köszönhető egyrészt az új, külső termelők virtuális erőműhöz csatlakoztatásának. Másrészt fontos szerepet játszott a bővülésben a nagyobb strukturált villamosenergia-termék értékesítési árbevétele, új vállalkozási munkák elnyerése, valamint a villamosenergia- kiskereskedelem volumenbővülése.

Az eredményeket javította az is, hogy a földgáz-kiskereskedelem sikeres első szezonját zárta, a második szezonban pedig folytatódik a növekedés. Ezen kívül sor került a tiszaújvárosi hőszolgáltatási, valamint a HEINEKEN ipari energiaellátási szerződéseknek a meghosszabbítására.

„Ígéretes és dinamikus pályán vagyunk, hiszen a tavalyi évben megkezdett és némely esetben már le is zárt beruházások és fejlesztések biztosítják az ALTEO növekedési stratégiájának fenntarthatóságát. A tavalyi év legfontosabb feladata a befektetőink felé vállalt fejlesztések és beruházások időarányos megvalósítása volt, amelyet sikerrel teljesítettünk, és amelytől eredményességünk további javulását várjuk. Emellett a meglévő portfóliónkat is eredményesen működtettük, amelyre bizonyíték az árbevétel bővülése, ráadásul ez minden szegmensben megfigyelhető” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Beruházások és projektek

A 2017-2019-es stratégiával összhangban tavaly elkezdődtek a beruházások és befektetések, melyek fő fókuszában a megújuló, valamint az energiatárolási projektek voltak. A domaszéki naperőmű-projekt akvizíció tavaly decemberében zárult, amely 800 millió forint körüli beruházási, befektetési értéket képviselt, a depóniagáz-bővítési projekt Debrecenben egy közel 300 millió forintos fejlesztésnek bizonyult, a monori projektcégek megvásárlásával pedig egy 4 MW-os, további naperőmű projekt is az ALTEO tulajdonába került.

Ezeken kívül további, elsősorban ugyancsak naperőmű-projektek kezdődtek meg, az ALTEO Igazgatósága ugyanis a már említett domaszéki és monori projektekkel együtt összességében közel 10 milliárd forint értékű megújuló energetikai beruházás megvalósításának feltételrendszeréhez adott jóváhagyást.

A gázmotoros erőművi érdekeltségeinek bővítése jegyében a Zugló-Therm Kft. 51 százalékának akvizícióját illetően is adás-vételi szerződést írt alá a társaság, az akvizíció zárása folyamatban van. A megújuló alapú és földgáz tüzelésű energiatermelési pozíciók bővítése mellett, az év fontos, megkezdett beruházási eseménye volt az energiatárolási célú akkumulátoros K+F+I projekt indítása, amelyhez a társaság jelentős, összességében közel 500 millió forintra rúgó támogatási forrást is el tudott nyerni.

Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek. A papír a szerdai kereskedést változatlan árfolyamon, 720 forinton fejezte be, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 815, a legalacsonyabb 531 forint volt.