2023 december 03

Nagyot ment a pesti tőzsde

A részvénypiac forgalma 6,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A piaci szakértők azt emelték ki, hogy a magyar piac a nemzetközi hangulattal ellentétben tudott emelkedni.

Minden vezető részvény emelkedett

A Mol 190 forinttal, 1,58 százalékkal 12 190 forintra erősödött, 766,0 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 76 forinttal, 1,91 százalékkal 4065 forintra nőtt, forgalmuk 4,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,70 százalékkal 359 forintra emelkedett, forgalma 677,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 3 forinttal, 0,08 százalékkal 3909 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 674,3 millió forintot ért el.

A BUMIX 1495,87 ponton zárt hétfőn, ez 2,45 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Nyári Zsolt, a KBC Securities senior brókere elmondta: meglepetésszerűen „a magyar piac szembe ment a külföldi árral”, és emelkedéssel zárt. Véleménye szerint a külföldi piacokon általános profitrealizálási hullám uralkodik, az Alibaba kínai internetes kereskedelmi cég részvénykibocsátása óta lassú pénzkiáramlás figyelhető meg a kockázatosabb eszközökből. A magyar részvénypiac kilóg a sorból, hiszen a korábbi emelkedésbe sem kapcsolódott be – mondta.

A vezető részvények közül kiemelte: az OTP jól teljesített, közel 2 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekomnak a frekvenciatender vártnak megfelelő alakulása adott pozitív árfolyammozgást, a Richtert pedig a rubel gyengülése tartja nyomás alatt – fűzte hozzá.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese szintén azt mondta, hogy a negatív nemzetközi hangulattal ellentétben emelkedett a BÉT, amit azzal magyarázott, hogy megszűnt az eladói nyomás. A forgalom alacsony volt. Az eladók eltűntek az OTP-, és a Mol-papírokból, kedvezően hatott az is, hogy már minden, devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos költséget beárazott a piac – vélekedett. Megjegyezte, hogy az orosz szankciókról várhatóan a héten döntenek, több kedvező fejlemény is kialakulóban van.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]