2024 július 23

Bizonytalan még a lakáspiac

Jó hír, de

A személyi kiadások havi szinten 0,5 százalékkal, a személyi jövedelmek 0,3 százalékkal nőttek augusztusban az Egyesült Államokban az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfői adatai szerint. Az augusztusi változás megfelelt a Wall Street Journal napilap által megkérdezett elemzők előzetes várakozásainak. Júliusban a személyi kiadások nem változtak, a jövedelmek 0,2 százalékkal emelkedtek.

A személyi jövedelmek és kiadások növekedése kedvező jel, mert az amerikai gazdaság teljesítményének jelentős részét adja a lakossági fogyasztás. Az adatok alapján az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) nagyobb bővülése várható.

Kevésbé jó hír, hogy a lakossági fogyasztás változása alapján számolt inflációs mutató (PCE index) éves szinten 1,5 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 1,6 százalékról. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan figyeli ennek a mutatónak a változását, de már több mint két éve nem sikerül elérni a Fed 2 százalékos inflációs célszámát.

Augusztusban Amerikában a munkanélküliek aránya 6,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 7,2 százalékról, de Janet Yellen, a Fed elnöke arra figyelmeztetett korábban, hogy a bérek gyorsabb növekedése nélkül veszélybe kerülhet a fogyasztás további növekedése.

Vannak még bizonytalanságok a lakáspiacon

A folyamatban levő lakáseladások száma havi szinten 1 százalékkal, éves szinten 2,2 százalékkal csökkent augusztusban – közölte az amerikai ingatlanügynökségek szövetsége (NAR) hétfőn. A még le nem zárult lakáseladásokat mérő index augusztusban 104,7 pontra csökkent a júliusi 105,8 pontról, ez arra utal, hogy még vannak bizonytalanságok az amerikai lakáspiacon.

A Wall Street Journal napilap által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy nem változik az index, de a NAR korábban már a lezárult lakáseladások augusztusi visszaeséséről számolt be.

A folyamatban levő eladások számának csökkenése miatt a következő hónapokban a lezárult lakáseladások számának mérséklődése várható. Kivételt jelenthetnek az újonnan épült lakások eladásai, amelyek külön kategóriát alkotnak, és augusztusban 2008 májusa óta nem látott szinte nőttek.