2024 április 19

Most érdemes védekezni

Az idén már most, szeptember közepétől elérhetőek a Sanofi Pasteur influenza elleni védőoltásai, hogy még a náthás időszak, illetve az első fertőzések megjelenése előtt megkaphassa a vakcinát, aki szeretné elkerülni a betegséggel járó súlyosabb tüneteket. A korai oltást a szakemberek is ajánlják. Ilyenkor, az oltást akadályozó fertőzések még ritkák.

A gyorsaság nagy előny, hiszen még nincs itt a náthás betegségek időszaka, ezért az érintettek jó eséllyel teljesen egészségesen juthatnak hozzá az oltáshoz. Később a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik az oltás beadása, amíg késő lesz, ugyanakkor a védelem kialakulása is három hét alatt válik teljessé, ezért is fontos minél hamarabb beoltatni magunkat – hangsúlyozta Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírusos Fertőzések Osztályának főorvosa. A szakember kiemelte: „Az oltás egy évig véd. Tehát a most megkapott vakcina hatása jövő szeptemberig gyakorlatilag teljes.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a tavalyihoz képest idén két új vírustörzset is tartalmaz a már elérhető, influenza elleni vakcina. A H1N1 egyik változatán kívül – amelyet már tavaly is alkalmaztak – az A típus H3N2 törzsét, valamint az összetevőkben levő B törzs is új. Ez utóbbi vírus volt a legaktívabb a déli féltekén – Ázsiában és Amerikában is – ahol az északi féltekére rövidesen átgyűrűző járvány már lefutóban van. A WHO ajánlását – amelyet a hozzá beérkező heti jelentések alapján dolgoz ki a szervezet – minden gyártó és egészségügyi hatóság kötelező módon figyelembe vesz világszerte, hiszen az influenza vírusának időről időre új változatai jelennek meg, és ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell.

A statisztikák szerint a világ népességének hozzávetőleg a tíz százaléka minden évben megkapja a betegséget. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, illetve azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben dolgoznak. Külön figyelmet érdemelnek a nagycsaládosok és az olyan családok, ahol csecsemő van. Ilyenkor a család többi tagját kell védőoltással védeni az influenzától, hogy ezzel óvjuk a még nem beoltható, 6 hónapnál fiatalabb csecsemőt.

A fejlett állami ellátórendszer miatt hazánk nem áll rosszul az influenza elleni védekezés terén: az évi 10-13 százalékos oltottsági arány a régiós országokéhoz képest kifejezetten jónak számít, ugyanakkor még mindig nagyjából a fele a fejlett nyugat-európai országokban megszokott aránynak.  A már elérhető, új oltások a legújabb, mikrotűs oltásként érhetőek el, melyek révén kisebb hatóanyag tartalmú, higany- és tartósítószer-mentes vakcinával szerezhető meg az influenza elleni védettség.