2023 február 04

Melyik a legdrágább európai város?

Európa tele van gazdag országokkal, ahol bár nagyon magas színvonalon lehet élni, ennek ára is van. A Glassdoor nemrég készült felméréséből, például kiderül hogy Londonban a legdrágábbak az albérletek, így az itt lakók a fizetésük igen tetemes részét költik arra, hogy lakást találjanak.

A kutatásban egyébként azt hasonlították össze, hogy a bevételek hogyan aránylanak egy átlagos bevásárlás összegéhez, illetve a különböző szolgáltatások (étterem, közlekedés, albérlet) igénybevételének díjához. A Business Insider ez alapján összegyűjtötte a 11 legdrágább várost.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

11. Amszterdam

A holland főváros az ország ingatlanpiacának egyik legkeresettebb helye, annak köszönhetően, hogy egyszerre kulturális, pénzügyi és oktatási központja is Hollandiának. A népszerűségnek azonban megvan az ára is, ami jelen esetben szó szerint értendő.

10. Helsinki

A finn főváros annak ellenére ott van a listán, hogy a bérek nem csak itt, hanem az egész országban igen magasnak számítanak. Mégis Helsinkiben a legdrágább az élet.

9. Stockholm

Svédországban az egyik legmagasabb az életszínvonal az egész világon. Ennek egyértelmű jele, hogy bár itt rendesen megkérik az árát mindennek, az átlag svéd polgár mégis bármit könnyen kifizet.

8. Dublin

Az ír főváros az európaiakhoz képest is magas átlagbérekről híres, azonban az egyre növekvő lakás- és albérletárak, valamint a közlekedés és az élelmiszer árának emelkedése miatt Dublin idén már bekerült a legdrágább városok közé.

7. Párizs

A párizsi bérek nem kifejezetten jók, és ezen a téren az egész országra nézve sem túl rózsás a helyzet a Glassdoor felmérése szerint. Mégis az ingatlanárak elképesztően magasak, így aztán a francia főváros felkerült a legdrágábbak listájára.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

6. Koppenhága

Dánia nem egy olcsó ország, erre pedig Koppenhága rátesz még egy lapáttal, hiszen a főváros egyszerre számít gazdasági, igazgatási és kulturális központnak is az országban.

5. Bergen

Norvégia második legnagyobb városa komoly történelemmel és gyönyörű környezettel rendelkezik. A régi Hansa város fjordok és hegyek közé épült, a panorámának azonban megvan az ára is: drágább itt az élet, mint például a sztárok városában, Los Angelesben.

4. Oslo

Az oslóiaknak elképesztően magasak a fizetéseik, de cserébe a bevásárlás és a szolgáltatások komoly összegekbe kerülnek, még egy havi bérlet megvétele is jelentős összeget csíp le a háztartások bevételeiből.

3. London

Mint már említettük, Londonban a legdrágább a lakhatás egész Európát nézve, így aztán nem csoda, hogy az első háromban végzett a brit főváros.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

2. Zürich

Svájc pénzügyi központjában talán nem is csoda, hogy rendesen megkérik az árát a közlekedéstől kezdve az éttermi fogyasztásig mindennek.

1. Genf

A svájci városban három százalékkal drágább az élet, mint New Yorkban, igaz a fizetések is a legmagasabbak között vannak európai- illetve világviszonylatban.