2024 április 13

Megújuló energia a nyíregyházi szennyvíztisztító telepen

Galambos Sándor elmondta: az első két biogázmotort a telephely 2,2 milliárdos, a Svájci Államszövetség támogatásával megvalósult 2002-es korszerűsítéskor helyezték üzembe. Az azóta eltelt egy évtized alatt a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból 23 millió kilowatt elektromos áramot állítottak elő a telephely, valamint az irodák és kiszolgáló létesítmények energiaellátására. Ezzel a cégnek mintegy 450 millió forintot takarítottak meg, és ez a költség természetesen nem növelte a szolgáltatás árát, így megtakarítás jelentkezett a lakosságnál és a közületi fogyasztóknál is.

A most üzembe helyezett, a két korábbihoz hasonlóan napi 143 kilowattóra teljesítményű gázmotor-beruházáshoz a cég pályázat alapján 32 millió forint támogatást kapott az európai uniós Környezet és Energia Operatív Programból. A fejlesztés során építettek egy úgynevezett iszapfogadó és -feladó létesítményt, amely fogadja a szabolcsi települések szennyvíztisztító telepeiről is az ott keletkezett szennyvíziszapot hasznosításra. A harmadik gázmotorral a Nyírségvíz Zrt. a nyíregyházi szennyvíztelep energia ellátásának 80 százalékát már a saját maga által előállított megújuló energiával biztosítja – emelte ki Galambos Sándor.

A cég teljes, évi 400 millió forint értékű energiafelhasználásának 20 százalékát fedezi a szennyvíziszap biogázából nyert energia. Csurka Péter, a cég főenergetikusa hozzátette: a szennyvíziszap hasznosításával a környezetet is megóvják a veszélyes anyagtól, a nyíregyházi szennyvíztisztító telep 2002-től környezetterhelés nélkül végzi feladatát. Tóth György, a társaság műszaki vezetője megerősítette: az Európai Unió támogatásával most megvalósuló, mintegy 13 milliárd forint értékű szennyvízhálózat fejlesztés során az eddig használaton kívül álló nyíregyházi 2-es számú tisztítótelepet is bővítik, korszerűsítik, és ott szintén üzembe helyeznek majd egy 250 kilowattórás teljesítményű gázmotort.