Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Megtorpanhat az arany szárnyalása

Továbbra is kérdéses a folytatás

A piaci szereplők számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy az arany folytatja-e idei lenyűgöző pályáját. Az arany a közelmúltban kétszer is megpróbált kitörni felfelé a jelenlegi sávjából, és ezek sikertelensége sokak szerint arra figyelmeztet, hogy fennáll a kockázata egy újabb korrekciónak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Mindenesetre amíg az állampapírok hozamai globális szinten csökkennek, és amíg a központi bankok tovább folytatják a negatív kamatok irányába mutató politikájukat és masszív eszközvásárlási programjaikat, addig az arany iránti kereslet is erős marad. A befektetési alapok a new yorki árutőzsdén rekordszinthez közeli nagyságban tartanak long pozíciókat az aranyra, ezért nem hanyagolható el egy long pozíció zárási hullám kockázata, ahogy az májusban is történt, több mint 30 százalékkal korrigálva az év elejétől addig elért árfolyamemelkedést.

Merre indul az árfolyam?

A Brexit-szavazás óta az arany egy új sávba emelkedett, az 1.315 dollár/uncia és az 1.365 dollár/uncia szintek közé. Két sikertelen kísérlete volt az aranynak arra, hogy kitörjön fölfelé, ami azt jelzi, hogy új támaszt keres a piac. Nem valószínű, hogy a határidős piacon lévő long állományokat nagy mennyiségben zárnák, amíg nem töri át az arany az 1300 dollár/uncia szintet, amely a Brexit-szavazás utáni rali egyik fontos szintje volt.

A hosszabb távú kilátások főképp a dollár irányától és a központi bankok (elsősorban a Fed) intézkedéseitől függenek. Augusztus végén tartják Jackson Hole-ban a jegybankárok éves konferenciáját, ahol Janet Yellen is beszédet mond. Az útmutatásra váró kötvény-, részvény- és árupiacok miden bizonnyal nagy figyelemmel fogják kísérni ezt az eseményt.