2024 június 18

Megint esik az olaj árfolyama

Hétfőn kora reggel az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 87,74 dolláron, 2010 decembere óta legalacsonyabb szinten is állt. Innen később 88,88 dollárra erősödött, ami így is 1,70 dollár csökkenés a pénteki záróértékhez képest.

A kuvaiti olajügyi miniszter a KUNA kuvaiti állami hírügynökségnek kijelentette: valószínűtlennek tartja, hogy az OPEC csökkentené a sok éve érvényben lévő 30 millió hordó napi termelési kvótáját a nyersanyag árának emelése céljából, mert „egy ilyen lépés nem biztos, hogy meghozná a várt eredményt”.

Az OPEC országok olajügyi miniszterei november 27-én Bécsben egyeztetnek a jövő év eleji olajtermelésről. A kuvaiti olajügyi miniszter szerint a nyersolaj ára akár az amerikai és az orosz olajtermelés költségének a szintjére, 76-77 dollárra is csúszhat, innen azonban azonnal visszapattanna.

Az OPEC vezető olajtermelője, Szaúd-Arábia az olajpiaci szereplőknek közvetlenül jelezte: kész lenne elfogadni 90 dollár alatti, akár 80 dolláros olajárat egy-két évre is.

Szaúd-Arábia pénteken azt közölte, hogy olajtermelése szeptemberben napi 9,704 millió hordóra nőtt az augusztusi 9,597 millió hordóról. Elemzők szerint Szaúd-Arábiát most nem az olaj ára foglalkoztatja, sokkal inkább az, hogy fenntartsa olajpiaci részesedését.