2024 április 18

Még nem szempont az energetika

Az ingatlanközvetítő beszámolója szerint a tanúsítási eljárás kérdése a legtöbb esetben már csak a szerződés pillanatában kerül terítékre, a vásárlási szempontok közé még nem épült be igazán. Természetesen ez alól kivételt képeznek a legjobb „A és A+” besorolású ingatlanok, amelyeknél már a hirdetésekben is külön kiemelik ezt a tulajdonságot és ezzel megcélozzák a kisszámú, kifejezetten erre érzékeny vevői kört.

A Duna House országos tanúsítói hálózatának idei adatai minden esetre jól mutatják a hazai ingatlanállomány energetikai képét és eloszlását az ingatlantípusok között:

A panelek esetében a D,E,F besorolás képezi az állomány háromnegyedét, ezen belül is a D kategória a legjelentősebb, önmagában is 40%-a az összes között. Az ennél jobbak a panelprogram keretein belül külső szigeteléssel felújított lakások, amelyek minimális esetben érik el az A-kategóriát, de a még kiváló B besorolás 11% és a szintén kitűnő C 7%-ot tesz ki. A családi házak esetében az F (31%), a tégla lakásoknál pedig a G (25%) a leggyakoribb besorolás, és mindkettőnél szépen látszik az egyenletes darabszám csökkenés ahogy haladunk a magasabb kategóriák felé.

A házak és tégla lakások esetében érdemes külön szemügyre venni a 2000 után épült, vagyis új vagy újszerű ingatlanok állományát:

Az ilyen lakások 80%-a A,B vagy C besorolású, tehát mindenképp energiatakarékos ingatlantípus. A házak közül már csak 7% tartozik a legjobb A vagy A+ kategóriába, ami arányaiban harmada a lakásokénak, de B és C kategória teszi ki az eladott családi házak kb. 60%-át, ami szintén jó arány.

Érdekes a Budapest – vidék összehasonlítás is:

Míg a vidéki ingatlanállományból a legnagyobb arányú kategóriát az F teszi ki 22%-kal, addig Budapesten az összállományból a G besorolás csúcsosodik ki 28%-kal. Ez utóbbi adat elsősorban a közepes állagú, főleg belvárosi, 45 m2 körüli bérházi lakások miatt alakult így, amely nagy forgalmat bonyolít az ingatlanpiacon.

Idén tehát ezek az adatok jellemezték eddig a piac forgalmát. Amennyiben jövőre kötelező lesz az ingatlanhirdetések mellett feltűntetni a kínált lakás energetikai besorolását, vagyis jobban a vevők szeme előtt lesz ez a szempont is, úgy feltehetően átrendeződik majd a fenti kép is. Ez a változatás elvileg január 9-től lépne életbe, de egyelőre nem tiszta a tervezet szövegezése, miszerint csak akkor kellene kötelezően feltűntetni a besorolást, ha már rendelkezésre áll a tanúsítvány. – zárja az elemzést Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.