2023 január 31

Matolcsy a Parlamentben magyarázkodhatott

Kritika az ellenzéktől

Az MSZP a Rokonokat az MNB tevékenységéről is írhatták volna című hozzászólásban fordult a jegybank elnökéhez. Bárándy Gergely (MSZP) utalva Móricz Zsigmond Rokonok című regényére, azt mondta, ezt a művet az MNB tevékenységéről is írhatták volna. Elmondta, a Szemerey Tamásnak, Matolcsy György unokatestvérének az érdekeltségébe tartozó cég, a New Wave – amely a vs.hu tulajdonosa – több mint félmilliárd forint támogatást kapott jegybanki alapítványoktól. Hozzátette, hogy a New Wave-hez kötődő üzleti kör mintegy 630 millió forint közpénzt kapott az alapítványoktól.

Közölte, Szemerey Szabolcs, a jegybankelnök másik unokatestvére, 400 millió forintos MNB-hitelhez jutott. Szemerey Szabolcs felesége, aki kecskeméti polgármester, nem személyesen kapott 12 milliárd forintot, hanem a város javára, egy duális oktatási központ kialakítására – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Bárándy Gergely azt mondta, a Matolcsy Györgyről szóló, Sakk és póker című könyv kiadására 20 millió forintot adtak a kiadónak. Közölte, nem az MNB-t támadják, hanem annak vezetőjét, mert az elnök és a környezete “lopta el a közpénzt”. Nem kellene lemondania? – kérdezte a jegybankelnöktől.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke figyelmeztette a képviselőt, hogy olyan minősítést alkalmazott, amelyet bírói testület nem mondott ki.

Így reagált Matolcsy

Matolcsy György, az MNB elnöke válaszában úgy reagált: “blöff, blöff, blöff”. Azt mondta, a balliberális ellenzék három hónapja politikai támadást folytat az MNB ellen, ez botrányos. Amikről a képviselő beszélt, az kivétel nélkül blöff – tette hozzá. A politikai hadjárat célja a jegybank meggyengítése – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kijelentette, nem Szemerey Tamás tulajdonában van a vs.hu, blöfföltek. A jegybankelnök azt is blöffnek minősítette, hogy az MNB pénzét osztogatja a Növekedési Hitelbank. Minden bank a saját pénzét osztogatja – jegyezte meg.

“A Sakk és póker nem rólam szól szerencsére – mondta -, Magyarországról szól, Magyarország szabadságharcáról, 2010 és 2013 dicsőséges magyar szabadságharcot kivívó hadjáratáról”.

Hozzátette: elsősorban a kormány sikeréről szól a könyv, illetve a miniszterelnökről, és mivel ő is ott volt, róla is.