2023 január 31

Már a Cseh Tamás programra is kevesebb jut

Kevesebb jut a programra

A negyedik alkalommal megszervezett szakmai rendezvényen a Cseh Tamás Program eddigi tapasztalatairól szóló beszélgetésen Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke felidézte: az első évben 500 millió forint, tavaly viszont már 960 millió forint állt a program rendelkezésére. Az NKA-nak most utalandó 1,4 milliárd viszont visszaesés a tavalyi 1,8 milliárdhoz képest, így a Cseh Tamás Programra is kevesebb jut majd.

Doncsev András kitért arra is, hogy a Cseh Tamás Programnak már az első évében sikerült megmozgatnia a magyar könnyűzenei életet. A zenekaroktól kapott visszajelzések szerint az együtteseknek a programot megelőzően nem, vagy csak ritkán volt menedzsere, illetve kiadója, most már a felüknek van. Korábban ezek a zenekarok évente alig 50 koncertet adtak, most átlagosan százat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Szintén beszédes, hogy a program révén idén már 34 klubban mintegy 500 koncert zajlott le – hangsúlyozta az alelnök, aki szerint a korábbi bírálók is elismerték már, hogy jó helyre került a pénz.

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője kifejtette: a program egyik legnagyobb előnye, hogy minden pályázóval – a tapasztalatszerzés érdekében – igyekeznek folyamatosan kapcsolatot tartani.

A rádióban is terjeszteni kéne

Szóba került az is, hogy a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző örökségét kezelő archívumot a Cseh Tamás Program eddig 35 millió forinttal támogatta. Bajnai Zsolt példamutatónak nevezte az archívum munkáját.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Doncsev András szerint fontos lenne, hogy a Cseh Tamás Program továbbra is megjelenjen a Petőfi Rádióban. Emlékeztetett: a programban sikerrel szereplő zenekaroknak eddig megjelenési lehetőséget biztosított az adó.