2023 január 28

A közelgő kamatemelés hírére emelkedtek az indexek

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 43,63 ponttal, 0,24 százalékkal, 17 871,92 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 8,83 ponttal, 0,42 százalékkal emelkedett, és 2098,93 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 31,74 ponttal, 0,65 százalékkal lett magasabb, és 4933,51 ponton zárt.

Csökkent az olaj ára

Kora este a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 49,13 dolláron jegyezték a határidős piacon, 1,1 százalékkal alacsonyabban, mint csütörtök este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1,2 százalékkal 49,00 dollárra ment le.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az arany ára az amerikai kamatemelési várakozások hatására nyomás alatt van. A fém unciáját (31,104 gramm) kora este 1216,30 dolláron jegyezték a legnagyobb forgalmú augusztusi határidőre, 0,5 százalékkal alacsonyabban, mint egy nappal korábban.

A dollár erősödött. Az euró napközben 1,1122 és 1,1203 dollár között ingadozott, az európai valuta este 1,1127 dollár körül forgott az előző esti 1,1196 dollárral szemben.

Mindenki Yellent várta

A kereskedés első kétharmadát a Janet Yellen beszédére való várakozás, lanyha kereskedés jellemezte. A befektetők arra vártak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke tesz-e utalást az újabb kamatemelés időpontjára és mértékére.

Megkapták, amit vártak, Yellen azt mondta: ha a gazdasági és a munkaerőpiaci helyzet tovább javul, akkor “a következő hónapokban valószínűleg helyénvaló lehet egy kamatemelés”.

A piaci szereplők többsége ez után az erős jelzés után már arra tesz, hogy a Fed nyáron emeli az irányadó kamatot. Az amerikai kereskedelmi minisztérium 0,5 százalékról 0,8 százalékra javította az első negyedévi GDP növekedési ütemére vonatkozó adatot. Ez nagyjából egybeesett az elemzői várakozásokkal, így nem mozgatta meg a piacokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Megint túlkínálat lesz

Az olaj ára nem tudott megkapaszkodni 50 dollár fölött, és tartani hét havi csúcsát. Ezt elemzők részben a nyereségrealizáló eladásoknak tudják be, részben annak, hogy ezen a szinten több palaolaj-vállalat belép a piacra, mert termelésük rentábilissá válik.

“A befektetőket nyugtalanítja, hogy ezeken az árakon a termelés ismét a korábbi szintre szökhet föl” – mondta Phil Flynn, a Price Futures Group energiapiaci elemzője.

Jól zárt Európa 

Pénteken folytatódott a szerény erősödés a nagy nyugat-európai tőzsdéken, a gyenge kezdés után zárásig csekély nyereségbe kapaszkodtak fel a vezető indexek. A BUX is emelkedéssel zárt.