2023 február 04

Londoni elemző: fellendülő gyáripari termelést várható

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét (BMI). A januárról szóló felmérés alapján a ház által képzett mutató az idei első hónapban 1,4 ponttal 51,5 pontra emelkedett.

A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének emelkedését, az ennél alacsonyabb BMI-értékek visszaesésre utalnak.

A JP Morgan szakelemzői pénteki kimutatásukban közölték, hogy az általuk összeállított világgazdasági szintű gyáripari mérőszám tanúsága szerint a globális feldolgozószektor maga mögött hagyta az elmúlt évre jellemző, lanyhuló aktivitást mutató időszakot. A ház szakértői szerint korábban nem volt példa arra, hogy a globális gyáripar teljesítménye olyan évben csökkenjen, amikor egyébként a világgazdaság nincs recesszióban.

 

A cég elemzői szerint a következő időszak szempontjából a legfontosabb tényező az új rendelések állományának részindexe, amely hosszú idő óta először a növekedést jelző tartományba – 2,1 ponttal 51,8-re – emelkedett.

Az új rendelések részindexének tartós emelkedése arra vall, hogy a globális feldolgozószektor teljes BMI-mutatójának emelkedése is folytatódni fog a következő hónapokban, a szektor teljesítményének gyorsuló bővülését jelezve – jósolták a JP Morgan elemzői.

A ház számítási modellje alapján a januári globális BMI-mutató 4 százalékos éves szintű pillanatnyi ipari termelésnövekménynek felel meg; ez a JP Morgan idei első negyedévi előrejelzési sávjának felső széle.

A cég szakelemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelentős a hibahatár a BMI-mutató és a tényleges ipari termelésnövekmény közötti korreláció kiszámításában.