Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Lesz még jobb a külkereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban az export és az import is visszaesett: a kivitel euróban számolt értéke 4,1, az import 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A külkereskedelmi termékforgalom 270 milliós többlete 226 millióval kevesebb a tavaly augusztusinál.

Az autógyár leállása okozta a visszaesést

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a magyar külkereskedelmi aktivitás hirtelen esése, csakúgy mint az ipari termelésé, csupán az Audi gyárleállás egyszeri hatása. Az import 0,5 százalékos csökkenése szintén az Audihoz köthető, mivel az autógyártó cég nagyrészt import alkatrészekből dolgozik. Az elemző szerint az augusztusi adatok rámutatnak arra, hogy a magyar gazdaság rendkívül kiszolgáltatott az egyes gazdasági szereplők aktivitásának.

Az év első 8 hónapjában a külkereskedelmi mérleg ugyan csak kicsivel, 10 millió euróval nagyobb többletet hozott tavalyhoz képest, a forintban számolt aktívum az idén várhatóan jelentősen nő a 4 százalékos forintgyengülés miatt – jelezte Gabler Gergely.

Európa is hibás

Balatoni András, az ING elemzője is úgy vélte, hogy részben az augusztusi autóipari leállás, részben pedig a gyengébb európai konjunktúra okozta a jelentős exportcsökkenést. A szakértő elmondta: a belső kereslet növekedése továbbra is hajtja az importot, amelynek bővülése meghaladhatja az exportnövekedést, így a következő hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi mérleg többlete. Év végére az elemző 5,3 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számol.

Az elemző szerint a trendadatokból az látható, hogy az import dinamikája meghaladja az exportét, vagyis a behozatal egy ideje jobban nő mint az export. Balatoni András szerint a korábbi, nagy működőtőke beáramlás csak késleltette ezt a folyamatot.