2023 január 27

Lesz egyeztetés az osztrák-magyar földvitáról

A vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy kész fogadni jövőre osztrák kollégáját, és megvitatni vele azokat a kérdéseket, amelyeket Andrä Rupprechter vetett fel. Fazekas Sándor megjegyezte: kíváncsi az osztrák mezőgazdasági miniszter álláspontjára, meg kívánja hallgatni, ő milyen problémákat vet fel. A magyar miniszter azonban nem lát problémát e területen a magyar-osztrák viszonyban.

termofold_0419A földtörvény mindenkinek be kell tartani

Magyarországon a termőföldre vonatkozó szabályozást mindenkinek kötelessége betartani, ez érvényes valamennyi földtulajdonosra és földhasználóra. A közelmúltban elfogadott új földtörvény mindenkire egyformán vonatkozik – tette hozzá. Fazekas Sándor jelezte: a tárgyalások pontos időpontja még nincs kitűzve.

Az Ö1 osztrák közszolgálati televízió szombaton számolt be arról, hogy Andrä Rupprechter Fazekas Sándornak írt levelében azt kifogásolta: jövő május 1-től érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga, és szerinte ez olyan osztrák parasztokat is érint, akik minden szabályt betartva előre fizettek.

Diszkriminációmentes elbírálást várnak az osztrákok

Az osztrák miniszter sürgette Fazekas Sándort, lépjen fel azért, hogy a Magyarországon jogszerűen tevékenykedő osztrákok magyar társaikhoz hasonló körülmények között dolgozhassanak. Európai jogi alapelv a diszkriminációmentes eljárás – idézte az Ö1 a miniszter levelét, az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint.

A csatorna úgy tudja, az is szerepel a levélben, hogy az osztrák miniszter szükség esetén az európai testületeket is bevonná az ügybe, amelyhez Werner Faymann szövetségi kancellár és Sebastian Kurz külügyminiszter támogatását is kérte. Jelenleg mintegy 200 osztrák gazdálkodik magyar földeken, de hogy közülük hányat érint az új szabály, az még kiderítésre vár – írta az APA.