2023 december 07

Lélektani határon az olaj ára

A 98 dolláros lélektani határ felé közeledik a WTI szeptemberi jegyzése, köszönhetően az iráni politikai helyzetnek. Ám az európai válságkezelési fejlemények megakaszthatják a lendületet. Ami legalább időleges enyhülést ígér a közeljövőben az emelkedő üzemanyagáraktólszenvedő autósoknak is.

A kínálati oldal szűkössége nem okozhat gondot az olajpiacon, hiszen a szaúdi kitermelés több mint 30 éves csúcsra futott júniusban, miközben a világgazdasági növekedés kilátásaiban továbbra sem állt be jelentősebb pozitív fordulat – vélekedett Horváth Ákos, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a világ legjelentősebb olajpiaci szereplője 3 százalékkal, 10,1 millió hordó/napra emelte kitermelését, miközben a kivitel volumene csupán 7,84 millió hordót tesz ki.

Annál érdekesebb az európai válságkezelés hatása, ami jelentősen kihathat a kockázatvállalási hajlandóságra. Bár tegnap még nagy reményeket fűztek a befektetők a német Spiegel értesüléseihez, mely szerint az agresszív kötvénypiaci beavatkozás terve már ott lapul az Európai Központi Bank fiókjában. Ám a piacok lelkesedését hamar lehűtötte a Bundesbank. A német jegybank szerint ugyanis rendkívül kockázatos lenne egy ilyen határozott lépés, mely az egész euróövezet pénzügyi stabilitását veszélyeztetné. Márpedig a németek hozzájárulása nélkül aligha képzelhető el egy EKB kötvényvásárlási program.

Az európai döntéshozók – elsősorban Németország – komótos válságkezelése egyfelől a kockázatvállalási hajlandóságot csökkentheti az árupiacokon, másrészt, az EURUSD árfolyamán keresztül hathat az olajpiacra, amennyiben relatív dollárerősödést eredményezhet. Mindezek fényében indokolt lehet egy kisebb korrekció a fekete arany árfolyamában.

Technikai alapon közelítve az olajpiacot, azt látjuk a grafikonon, hogy a 96,75 dollárnál húzódó 200 napos mozgóátlag jelent olyan ellenállást, amely megállásra késztetheti az árfolyamot. Hogy meddig van tere a korrekciónak? Nos, az Equilor elemzői szerint a 92 dollárnál elhelyezkedő 100 napos mozgóátlag fölötti szintekig tarthat a korrekció. Ez a támasz szint egyébként egybeesik az emelkedő trendvonal alsó szárával is.