2023 január 28

Légy résen, ha van SZÉP Kártyád!

Amellett, hogy eseti és rendszeres juttatásként is adható, igénylése során minimális adminisztráció szükséges a munkáltatók részéről, míg a munkavállalóknak széles körű felhasználási lehetőséget biztosít. Év végén pedig különösen nagy figyelmet kap, hiszen plusz juttatással lehet jutalmazni a munkavállalókat SZÉP Kártyán keresztül.SZÉP kártya 121124

Top 3-ban a SZÉP Kártya

Az év vége a munkáltatók szempontjából – többek között – a cafeteria választás időszaka, ugyanis a béren kívüli juttatások szerves részét képezik a cég jövő évi költségvetésének. A cégvezetőknek érdemes átgondolni, hogy munkavállalóinak melyik és milyen mértékű béren kívüli juttatást fognak nyújtani.

Az egyik ilyen elem lehet a SZÉP Kártya, ami 2011-ben került be a választható cafeteria elemek közé, és a kezdeti bizonytalanságot követően jelenleg már a top 3 béren kívüli juttatás között szerepel. A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai szerint október végén több mint 22.000 munkáltató összesen közel 900.000 dolgozója használ SZÉP Kártyát.

Most döntenek a munkáltatók

„Az év vége kiemelt időszak, hiszen az elektronikus cafeteria utalványon keresztül eseti jelleggel plusz juttatást lehet adni a munkavállalóknak, amivel a vállalkozások évről évre élnek is. Tavaly decemberben a 2012-es év feltöltéseinek 12%-a realizálódott K&H SZÉP Kártyákon, ami 857 millió forint feltöltést jelentett a három alszámlára összesen. Ezzel szemben idén januárban az egész évi feltöltések aránya csupán 5% volt, és harmad annyi millió forint feltöltés történt decemberhez viszonyítva. A szálláshely és vendéglátás alszámlák forgalma a nyári hónapokban a legerősebb, de az év végén ismét többen használják ki a két alszámla nyújtotta lehetőségeket, a téli ünnepekkel összefüggésben” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A SZÉP Kártya népszerűsége annak tudható be, hogy csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit, és könnyen beépíthető a már meglévő béren kívüli juttatások mellé eseti és rendszeres jelleggel is, míg a munkavállalóknak a különböző – szállás, vendéglátás, szabadidő – alszámlák széleskörű felhasználási lehetőséget nyújtanak. Emellett az elfogadói oldalon is egyszerűbb, mint a papír alapú utalványok, ugyanis kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb költségekkel jár, valamint gyorsabb pénzhez jutást biztosít.

Májusig van idő felhasználni a pénzt

Az okostelefonra optimalizált alkalmazással a kártyabirtokosok kényelmesen és gyorsan lekérdezhetik K&H SZÉP Kártya egyenlegüket, valamint a közelben található elfogadóhelyek listáját is. Új igénylés esetén a K&H-nál a szerződéskötés díjmentes és minimális adminisztrációval jár, ráadásul az utalvány megrendelését, feltöltését és a főkártya igénylését is elektronikus úton elindíthatja a munkáltató. A munkáltatói adóteher mértéke 2014-ben sem változik, továbbra is kedvezményes, 35,7%-os adóteher mellett adható, 450.000 forint éves keretösszegig.

„A tavaly feltöltött utalványokat 2014. május 31-ig lehet felhasználni, ezt követően a kibocsátó intézmény visszautalja a megmaradt összeget a munkáltatónak. Az így beérkező összeget a munkáltatónak egyéb bevételként kell lekönyvelni, ami a társasági adóalapot növeli. Érdemes lehet ezért felhívni a dolgozók figyelmét a teljes keretösszeg felhasználására” – tette hozzá a szakértő.