2023 november 29

Leáldozott a szénerőműveknek?

Lehetetlen kérés

Április 28-án a tagországok szigorúbb légszennyezési határétékeket fogadtak el, a nagy tüzelőberendezésekből származó kén-oxidok illetve nitrogén-oxidok tekintetében, amelyek légszennyezést és légúti megbetegedéseket okozhatnak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az új szabályok betartásához 2021-ig a közműveknek új technológiákba kell fektetniük, hogy át tudják tervezni a szénerőműveket, és hogy az üzemórákat évente 1500 alá tudják csökkenteni.

„A megfelelés költsége sok létesítmény számára megfizetethetetlen, tekintve a piaci kilátásokat és a többi szembeszelet” – mondta Gerard Wynn, az IEEFA tanácsadója.

 Mi a cél?

Az európai szénenergiai flotta már most küszködik, hogy továbbra is nyereséges maradjon az alacsony nagykereskedelmi energiaárak, a gyenge energiaigény, és a megújuló energiaforrások növekedése miatt. Tavaly rekord értékű, 10 gigawattnyi kapacitást zártak be Európában, és számos uniós kormány ígérte meg, hogy fokozatosan megszünteti a szénfüggőséget a következő évtizedben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ahhoz, hogy találkozzanak az uniós kibocsátáscsökkentési célok a párizsi klímamegállapodás számaival, a jelenlegi uniós szénerőművek egynegyedét be kéne zárni 2020-ra, és az összeset 2030-ra.

Súlyos teher

Az IEEFA mintegy 600 európai létesítményt elemzett, melyek szenet, lignitet és biomasszát égetnek. Kiderült, hogy ezek közül 108 – melyek összesen 56 gigawattnyi energiát termelnek és az EU széntüzelésű kapacitásának egyharmadát adják – felelős a legtöbb kén-oxid és nitrogén – oxid kibocsátásért, és legalább 40 százalékkal meghaladják az uniós határértéket.

A lengyel PGE és Tauron, az Enel, az Endesa, az EDF, a CEZ, a Drax és a PPC működteti a felét ezeknek.

Ezeknek a szolgáltatóknak a nitrogén-oxid kibocsátáscsökkentési technológiát kell alkalmazniuk, amely 2-4 euró/gigawattal megnövelné az energiatermelés költségét, és kén-oxid kibocsátás miatt 6-7 euró többletköltséget kéne fizetniük. Ha meghaladják a határértéket, az utólagos költség akár 8-11 euró is lehet megawatt-óránként.

„Ezek a költségek 5-ről 30 százalékra emelik a nagykereskedelmi energiaárakat 2021-re, ez egy rendkívül súlyos teher” – áll a jelentésben.

„Azt a következtetést vontuk le, hogy az idősebb erőművek esetében különösen ezek a költségek megfizethetetlenek, és ésszerűbb lenne az építmények bezárása” – tették hozzá.