2024 április 19

Lassult az ukrán növekedés

Az erről szerdán beszámoló Mikola Azarov ukrán miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a 1,5 százalékos növekedés is elfogadható a kedvezőtlen belső és külső tényezők ismeretében. A kormány azzal számol, hogy idén 3,9 százalékkal nő a gazdaság a tavalyi 5,2 százalék után. A Reuters által megkérdezett szakértők csupán 1,9 százalékos idei gazdasági növekedést várnak.

Mikola Azarov hétfőn arról beszélt, hogy a hazai össztermék (GDP) növekedése 3,4 százalékra lassul 2013-ban. Ukrajna GDP-jének alakulásában jelentős szerepet játszó ipari termelés augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott éves összehasonlításban. A múlt hónapban az ipari termelés 4,7 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest, miután júliusban 0,9 százalékkal, júniusban 1,4 százalékkal hanyatlott.

Az idei első nyolc hónapban az ipari termelés 0,4 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest, amikor még 9,5 százalékos növekedést jegyeztek fel. Az ipari termelés csökkenését az okozza, hogy zsugorodott az acélipari szektor termelése az uniós piacok keresletcsökkenésének hatására. Az acél és acéltermékek kivitele adja Ukrajna exportbevételének több mint negyedét. Az idei első félévben 13,7 százalékkal esett az ukrán kivitel az Európai Unióba.