2024 április 18

Lassult a lengyel ipar

Elemzők 1,9 százalékos bővülést vártak a júliusi 5,2 százalékos növekedést követően. Az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal esett augusztusban az ipari kibocsátás. Éves szinten, szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint 1,9 százalékkal nőtt a termelés. Szintén szerdán közzétett adatok szerint a termelői árak éves szinten 3,1 százalékkal nőttek augusztusban a júliusi felülvizsgált 3,6 százalékos drágulás után. Elemzők 2,9 százalékos termelői árnövekedést vártak.

„A gyengébb bővülési ütem elsősorban az alacsonyabb feldolgozó-ipari megrendelésállomány, illetve a készletek kiigazítása miatt volt” – értékelt Wojciech Matysiak, a Pekao Bank elemzője. A mérséklődő termelői infláció meggyőzheti a lengyel jegybankot, hogy októberben 25 bázisponttal csökkentse a kamatszintet – tette hozzá. A lengyel alapkamat jelenleg 4,75 százalék.

A lengyel gazdaság az elmúlt néhány évben tapasztalt rendkívül lendületes növekedés után egyre lassul. A lengyel pénzügyminisztérium az idei évre 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár az előző évi 4,3 százalékos és a 2010. évi 3,8 százalékos bővülést követően.

Egyre több elemző látja úgy, hogy a mérséklődő infláció lehetőséget biztosít arra, hogy a Lengyel Nemzeti Bank kamatcsökkentéssel támogassa a gazdasági növekedést. A jegybank legutóbb májusban emelt irányadó kamatrátáján az akkor éppen gyorsuló inflációs ráta miatt. Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke augusztus végén úgy nyilatkozott, hogy a zloty immár stabil, így szóba kerülhet a monetáris tanács ülésein a kamatcsökkentés.