Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Lassan jöhet az Elmű-Émász államosítása

Át kell ruházni a tevékenységet

Az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. át kívánja ruházni egyetemes szolgáltatói tevékenységét az általuk 2015. augusztus 26-án alapított Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-re, amihez a tulajdonosi fórum döntése szükséges. A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik ugyanis a társaság kizárólagos szolgáltatási jogáról való lemondás és a társaság fő üzleti tevékenységének átengedése, átruházása, illetve e tekintetben az üzemeltetés átengedése.

A határozati javaslat szerint a társaságok közgyűlései döntenek arról, hogy az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonására irányuló kérelmet nyújtanak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, valamint átruházzák az egyetemes szolgáltatói tevékenységet az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. részére.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A közgyűlések egyben felhatalmazzák az igazgatóságokat arra, hogy meghozzanak minden olyan döntést, megtegyenek minden olyan nyilatkozatot és aláírjanak minden olyan okiratot, amely szükséges a fenti intézkedések végrehajtásához.

Jöhet az árampiac

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember elején azt mondta, tartani tudják a tervezett ütemezést.

A kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett 2016 januárjában átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát. Az államtitkár akkori közlése szerint folyamatban vannak tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is.