2024 június 21

Nem volt jó éve az ukrán óriásnak

Újra akarják szervezni

A Reuters hírügynökség beszámolójában azzal magyarázza a kiugróan negatív eredményt, hogy az állami gázipari cég lényegesen kevesebb bevételhez jutott a kiskereskedelemből tavaly, mint amennyit fizetnie kellett a dollárban denominált gázimportért, miközben a hrivnya árfolyama hirtelen nagyot zuhant a válságos politikai helyzet és a szeparatista konfliktusok miatt.

Az állami gázipari cég keddi jelentése szerint Ukrajna csaknem 100 százalékosan függött az orosz gáztól, és azért volt ekkora a vesztesége, mert nem piaci áron jutott hozzá a gázhoz. A Naftohaz újjászervezése az egyik legfontosabb célja Ukrajna Európa-párti kormányzatának, amely igyekszik stabilizálni az ország gazdaságát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Már megállapodtak az újabb gázszállításról

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) februárban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben. Cserébe Ukrajna vállalta, hogy megemeli a gáz fogyasztói árát. Áprilisban átlagosan mintegy ötszörösére emelték a gáztarifákat az országban. Ukrajna emellett diverzifikálta gázellátási csatornáit, így az orosz gázimport mellett saját kitermelését más európai országokból származó gázszállításokkal is ki tudja pótolni.

A múlt hét végén parafálta az Ukrajnába irányuló gázszállításokról szóló megállapodást Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió. A három fél képviselői a téli, azaz az idén október 1-jétől a jövő év március végéig tartó időszakra vonatkozó orosz gázszállítások feltételeit tartalmazó jegyzőkönyvet látták el kézjegyükkel.