2024 április 18

Lassan elkészül a beregi tiszai töltés

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a fejlesztéssel érintett 28 kilométer hosszú gátrész teljes hosszán befejeződött a töltésmagasítás és a koronaburkolat kiépítése, jelenleg már az úgynevezett földsánctartozékok elhelyezését végzik. Hozzátette: az informatikai és az árvízi monitoring rendszer fejlesztése, valamint a folyószabályozási létesítmények rekonstrukciója is záró szakaszához érkezett. A beruházás részét képező partbiztosítási munkálatok közül a tiszadonyi és a lónyai partszakasz még tavaly elkészült. Az ukrán oldali, szalókai partszakasz biztosítását most végzik, s ez a munka is a befejezésénél tart. A beruházás keretében újjáépített tiszakerecsenyi és lónyai gátőrtelepek használatbavételi engedélyezése pedig már folyamatban van.

A vízrajzi távmérő rendszer és az árvízi monitoring hálózat fejlesztésének részeként jelenleg a Vásárosnaménynál található vízrajzi törzsállomás átépítése zajlik, összehangoltan az új Tisza-híd építési munkálataival – tájékoztattak a sajtóközleményben. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság korábbi közlése szerint a beregi tiszai töltésfejlesztés munkálatai az Európai Unió támogatásával 6,3 milliárd forint költségből készülnek el. Az unió kohéziós alapja 85 százalék arányú forrást ad a beruházáshoz. A fejlesztéssel az árvizektől leginkább veszélyeztetett beregi Tisza-szakasz jobb partján 100 százalékosan kiépül a védelmi rendszer.

Vásárosnamény és Lónya között a Tisza gátját egy méterrel emelték meg, a töltés szélességét pedig megkétszerezték. A gátkoronán kialakított szilárd burkolat, az aszfaltozott töltéstető „békeidőben” kerékpárútként funkcionál majd. Az informatikai és a monitoring rendszer fejlesztése mellett a projekt részeként a töltések karbantartásához új gépeket is beszereznek. A Tiszán, Vásárosnaménynál az elhasználódott régi átkelő mellett új hidat épít a beruházó Nemzeti Infrastrukturális Fejlesztő Zrt., nettó 4,2 milliárd forintos költségből. A munkálatok jó haladnak, az új hídon két forgalmi sávot alakítanak ki, az egyik oldalán járda, a másikon pedig kerékpárút is lesz. A folyami átkelő átadásának határideje még nem ismert.