Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Lakáspiac: várni kell még az adócsökkentésre

Az államtitkár kiemelte: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint az első fél évben GDP-arányosan 1,1 százalék volt a kormányzati szektor hiánya. Ez olyan, minden uniós tagállam által követett számítási módszer szerint kalkulált mutató, amely korrigálja azokat a bevételeket, amelyeket Magyarország jogosan vár az Európai Bizottságtól, de még nem érkeztek meg. Ezért nincs ellentmondás a pénzforgalmi adatok és az uniós módszertan szerint számított hiányszám között – közölte.

A lakásépítések általános forgalmi adójának csökkentéséről, illetve annak lehetséges mértékéről Banai Péter Benő azt mondta, vizsgálják a részleteket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az elfogadott 2016-os költségvetést kiindulópontnak tekintik, komolyabb változtatásokra 2017-től nyílna lehetőség.

Banai Péter Benő felidézte, a kormány kezdeményezte a költségvetési törvény módosítását, hogy a migrációs nyomás miatti, előre nem tervezhető 60 milliárd forintos kiadásnak legyen fedezete. Emellett a kormány javasolja egy felülről nyitott előirányzat létrehozását is, így ha felmerülne bármilyen újabb kiadás az ország határainak védelme érdekében, azt a kormány teljesíteni tudja majd – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A felülről nyitott alap fedezetét a nagyobb adóbevételek jelentik. Az előirányzat ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy ha nincs elegendő adóbevétel a kiadások finanszírozásához, akkor a hiány némi növekedésével a plusz kiadásokat lehessen teljesíteni – fogalmazott.