2024 július 24

Kriptovaluták és digitális gazdaság a G20-as csúcson

A G20-ak soros elnöki tisztségét betöltő Argentína fővárosában 29 pénzügyminiszter és húsz jegybankelnök tanácskozására árnyékot vethet a globális kereskedelmi háború kirobbanásának fenyegetése, miközben a világgazdaság immár erőteljesen növekszik, a 2007-2008-as globális pénzügyi válságból való kilábalás stabil alapokra került. A tavalyi 3,7 százalék után idén 3,9 százalékra gyorsulhat a világgazdaság növekedésének üteme.

A digitális gazdaság kihívásai közül az egyik legégetőbb probléma a kriptodevizák piacának szabályozatlansága. A G20-csoport pénzügyminiszterei várhatóan szigorúbb ellenőrzést szorgalmaz, mivel a digitális devizák decentralizált és anonim jellegükből adódóan ” a pénzmosásban és a terrorizmus finanszírozásában egy potenciálisan új, jelentősebb eszközzé” válhatnak.

Kapcsolódó cikkünk: Fordulópont jöhet a kriptovaluták életében
Japán a következő G20-as tanácskozáson szorgalmazni fogja, hogy megállítsák a kriptovaluták pénzmosásra való felhasználását, értesült a CNBC.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Német és francia források jelezték, hogy az euróövezet két legnagyobb gazdasága nemzetközi fellépést szorgalmaz a digitális óriásvállalatok megadóztatásának szigorításában. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy 3 százalékos adót vet ki az érintett vállalatok jövedelmére, amiből becslések szerint évente mintegy 5 milliárd euró bevételre tenne szert.

A G20-tagállamok várhatóan megvitatják a protekcionizmussal összefüggő problémakört, miután Donald Trump amerikai elnök az importált acélra és alumíniumra kivetett védővámokkal nyugtalanságot váltott ki. A befektetők attól tartanak, hogy globális kereskedelmi háború robbanhat ki, ami a nemzetközi kereskedelem visszaesésén keresztül a világgazdaság növekedésének lassulásához vezethet.

A Buenos Aires-i tanácskozás résztvevői várhatóan megvitatják azt is, hogy miként lehetne növelni az infrastruktúrába irányuló magánbefektetéseket. Szó lesz a venezuelai helyzetről is, a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országának gazdasága romokban hever, az infláció üteme már négy számjeggyel mérhető.