2024 április 19

Közös befektetési alapot indított Kína és Észak-Korea

A befektetési alap elsősorban az észak-koreai projektekbe való kínai szerepvállalás segítésére jött létre elsősorban a bányászat, az ingatlanfejlesztés és a kikötőüzemeltetés terén. A megállapodás értelmében Észak-Korea kedvezményes elbánást, így adókedvezményeket és alacsony vámtarifát biztosít a kínai cégeknek. A napilap értesülései szerint Phenjan tervei közt ötcsillagos szállodák és egy csaknem 400 kilométeres nagysebességű vasútvonal kiépítése is szerepel, melyek kivitelezéséhez kínai technológiát és szaktudást kívánnak igénybe venni.

A pekingi vezetés legutóbb augusztus végén buzdította a vállalati befektetőket, hogy pénzüket az észak-koreai gazdasági övezetekben fektessék be. Csen Csien (Chen Jian) helyettes kereskedelmi miniszter úgy fogalmazott: a cégek számára a központ „minden támogatást” megad ehhez. Csang Szung Taek észak-koreai politikus, a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagybátyja augusztus közepén Kínában tett látogatásán a két ország megállapodott három új gazdasági övezet létrehozásáról is, miután idén tavasszal már két ilyen közös projektről döntöttek. Kína mindenekelőtt a szomszéd ország bányászatából igyekezne aktívabban részt venni, egyes becslések szerint ugyanis Észak-Koreában hatmilliárd dollár értékű ásvány, egyebek mellett jelentős mennyiségű ritkaföldfém rejtőzhet.

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor egyre gyakrabban hallani kritikát kínai üzletemberek részéről az észak-koreai befektetésekkel kapcsolatosan. Szeptember elején egy kínai bányaipari és acélgyártó vállalat vezetője úgy fogalmazott, Észak-Korea nem érett még a külföldi befektetések fogadására, az ehhez szükséges jogi háttér hiányában őt magát is becsapták, ott „rémálom” befektetni, Pekingnek ezért nem kellene vállalatait észak-koreai beruházásokra ösztönöznie.