2023 december 11

Közkegyelemben részesítette volna a korrupcióért elítélteket

Az előzmények

A szankciókat Liviu Dragnea pártelnök javaslatára fogadta el szerdán a bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága. Nicolaenak azt rótták fel, hogy kezdeményezésével kárt okozott a párt megítélésének.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A pártelnök azt állította, hogy a szenátus jogi bizottságában tevékenykedő párttársai – élükön Serban Nicolae bizottsági elnökkel – a PSD „több ízben kifejtett álláspontját” figyelmen kívül hagyva, a pártvezetés felhatalmazása nélkül fogadtak el olyan módosító javaslatot, amely a korrupciós bűncselekményekért bebörtönzött elítéltekre is kiterjesztette volna a parlamenti vitán lévő közkegyelmi tervezet hatályát.

Az újabb közfelháborodási hullámot, utcai tüntetéseket kiváltó módosítást már másnap visszavonta a bizottság, miután a PSD elnöke bejelentette, hogy nem támogatja a kezdeményezést, nehezményezve, hogy emiatt pártját ismét a „korruptak” védelmezőjeként állítja be az ellenzék.

Rémesen túlzsúfoltak a börtönök

Szerdai sajtóértekezletén Dragnea már azt is megkérdőjelezte, hogy a közkegyelmi tervezet elérheti-e eredeti célját, vagyis hozzájárulhat-e a börtönök tehermentesítéséhez. A hét elején megjelent statisztikák szerint alig több mint négyszáz rab szabadulna, ha – az erőszakos és korrupciós bűncselekményekért elítéltek kivételével – minden tíz év alatti büntetésből három évet elengednének.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Romániában viszont nyolcezer elítéltet kéne kiengedni a több mint 27 ezer közül ahhoz, hogy a bent maradóknak legalább négy négyzetméternyi hely jusson fejenként, ahogyan azt az európai szabványok előírják. Dragnea közölte, hogy leállítják a közkegyelmi tervezet vitáját, amíg az igazságügyi minisztérium kidolgozza a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését célzó teljes törvénycsomagot.

Sajtóértesülések szerint azonban a PSD-ben feszültséget okozott a szenátusi frakcióvezető „feláldozása” és Dragnea pálfordulása, aki év elején még a frissen hivatalba lépett Grindeanu-kormány egyik sürgős teendőjének nevezte a közkegyelmi törvény elfogadását.
A PSD szenátusi frakciójának vezetését Mihai Fifor, a jogi bizottságét Robert Cazanciuc veszi át. Fifor korábban is betöltötte már a frakcióvezetői tisztséget, Cazanciuc pedig a Ponta-kormány idején igazságügyi miniszter volt.