2024 április 22

Közgazdász-vándorgyűlés Egerben

A közgazdász-vándorgyűlések rendre a hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelei: a háromnapos tanácskozások plenáris és szekcióülésein vezető gazdaságpolitikusok – jelenlegi és volt kormánytagok, szakpolitikusok –, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartanak előadásokat – az idei vándorgyűlésen összesen mintegy ötvenet – a várhatóan félezer fős hallgatóság előtt.

A jubileumi közgazdász-vándorgyűlés szeptember 27-én, csütörtökön délután – a hagyományokhoz híven – plenáris üléssel veszi kezdetét. E plenáris ülésen előadást tart Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Andor László, az Európai Bizottság tagja, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Chikán Attila akadémikus, volt gazdasági miniszter is.

A rendezvény második napjának délelőttje a szekcióüléseké lesz: ekkor 5 szekcióban (államháztartás; vállalati válaszok; pénzügyek; gazdaságélénkítés és külgazdasági stratégia; informatika) vitathatják meg az egyes területek kérdéseit a résztvevők. A szekcióüléseken Botos Katalin, Baráth Etele és László Csaba volt miniszterek mellett több bankelnök és banki vezérigazgató, valamint számos egyetemi tanár és kutató tart előadást. A péntek délutáni, gazdaságpolitikai plenáris ülésen többek között Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár, valamint Mellár Tamás (PTE), Vértes András (GKI) és Tóth István György (TÁRKI) előadásait hallgathatják meg a résztvevők.

A szombati napon, szeptember 29-én délelőtt plenáris üléssel zárul a jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlés programja. A szekcióelnökök beszámolóit és Szász Károly PSZÁF-elnök előadását követően a Költségvetési Tanács „nyílt ülése” következik, ahol Simor András jegybankelnök, Domokos László számvevőszéki elnök, valamint Kovács Árpád költségvetési tanácsi elnök előadásait hallgathatják meg a résztvevők.

A jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja elérhető a Magyar Közgazdasági Társaság honlapján, a www.mkt.hu internetes címen.