2024 május 24

Kormánybiztost kapott az Agrokor

15 hónap

A rendkívüli igazgatási eljárást Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonos kérte a kormánytól. A törvény alkalmazását a tulajdonos és a hitelező kérheti. A biztosnak ez után 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a kinevezéssel elindult a teljes átalakítás és a válság szisztematikus és alapos kezelése az Agrokorban. Hozzátette: most az a legfontosabb, hogy a beszállítók és a hitelezők pontosan megállapodjanak a következő lépésekről. Kulcsfontosságú, hogy friss pénz érkezzen a konszernbe, amelyet – mint mondta – a pénzintézetek és a hitelezők hajlandóak az Agrokor számára biztosítani.

A zágrábi kereskedelmi bíróság hétfőn törvényesen is kinevezte Anton Ramljakot rendkívüli biztossá az Agrokor élére. Ravljak korábban a gazdasági minisztérium tanácsadója volt energetikai ügyekben. Jelenleg igazgató egy cégben, amely pénzügyi tanácsadással, valamint vállalatok összevonásával és átalakításával foglalkozik.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Régi ügy

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Óriási adósság

A konszern hitelállománya közel 5 milliárd euróra rúg, az adóság 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég legnagyobb hitelezőjének, az orosz Szberbanknak 1,6 milliárd euróval tartozik, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon.

[extracode type=”newsletter_subscription”]

A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, míg a beszállítóknál 1,2 milliárd euró fizetési hátralékot halmozott fel. Az Agrokor a múlt héten moratóriumot kapott a bankoktól fizetési kötelezettségeire, de ennek feltétele az volt, hogy egy külföldi szakemberekből álló válságmenedzsment kerüljön a konszern élére.

A vállalatot – a Szberbank javaslatára – múlt hét kedd óta Antonio Álvarez, az Alvarez & Marsal konzultációs ház ügyvezető igazgatója vezette, azonban bizonytalan a helyzete. Nem lehet tudni, hogy marad-e tanácsadókét a vállaltnál vagy rövid időn belül távozik az országból.