2024 május 22

Komoly zuhanással zárhatja a negyedévet az olaj

brent-olajkút gtv2011-ben és 2012-ben számottevően emelkedett az olaj árfolyama a líbiai és az iráni konfliktus miatt, azonban idén viszonylag stabil a jegyzés, ennek hátterében pedig a növekvő amerikai kitermelési szint állhat. A Brent 2012 harmadik negyedévében 15%-ot emelkedett az Iránra az atomprogramja miatt kivetett nyugati szankciók, valamint a líbiai lázadás miatt, idén azonban épp 15% körüli mínuszban van a jegyzés július eleje óta. A WTI olaj árfolyama július óta nagyjából 10%-ot esett, 2012 második negyedéve nem volt ilyen nagy negyedéves csökkenés.

Érkeznek a szokásos heti készletadatok is az Egyesült Államokból

A várakozások szerint a két héttel ezelőtti 4,27 millió hordós zsugorodás után a múlt héten 1,2 millió hordóval bővülhettek készletek a tengerentúlon. Az Energiaügyi Minisztérium holnap teszi közzé erre vonatkozó hivatalos adatait, az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) azonban már ma este publikálja ipari adatok alapján végzett felmérésének eredményeit.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama tegnap emelkedésnek indult, 92,8 dollárról 94,5 dollár fölé emelkedett a jegyzés, jelenleg is 94,6 dollár körül kereskednek vele. A szintén novemberi szállítású Brent olaj is kisebb emelkedést mutatott, jelenleg 97,3 dollár körül mozog az árfolyam.

Eséssel zárhatja a harmadik negyedévet az arany

aranyrudak_1029Továbbra is valamivel kilenc hónapos mélypontja felett kereskednek az arannyal, azonban az árfolyam idei első negyedéves csökkenését könyvelheti el az erős dollár miatt.

Az arany árfolyama jelenleg 5,5%-kal van lejjebb a szeptember eleji szintnél és bár a negyedévet is eséssel zárhatja, év eleje óta még mindig 1%-os pluszban van a jegyzés. Nem sok tényező van, ami megfoghatná az arany árfolyamának további esését, a Fed világossá tette, hogy előbb utóbb megemelik a kamatokat, emellett pedig az ukrajnai feszültség is enyhült. Az amerikai gazdaság teljesítményével erősödő dollár szintén lefelé nyomja a dollárban jegyzett eszközök árfolyamát.

Hongkongban tovább zajlanak a tüntetések, a piac pedig bár egyelőre kivár, a konfliktus súlyosbodása erősítheti az arany menedékszerepét a piacokon. Ma több tízezer demokráciapárti tüntető vonult Hongkong utcáira, így egyre nagyobb nyomás helyeződik a kínai politikusokra.

A spot arany árfolyama nem mutat különösebb elmozdulást péntek óta, jelenleg 1 216,6 dollár körül kereskednek vele unciánként.