2023 január 31

Komoly mínuszok Keleten

Mélypontokon jártak az indexek

Kínában a hongkongi és a sanghaji mutató is komoly esésben volt, technikai szintet törve át. Hongkongban a még nyitva tartó Hang Seng index 2,40 százalékkal volt lejjebb, mélyen a 23 ezer pontos, lélektaninak tartott határ alatt. A sanghaji tőzsde 1,24 százalékot esett, és a 2100 pontos technikai határ alatt zárt. Sok befektető profitot realizált, és a kivárás mellett döntött a gyenge decemberi kínai feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzésimenedzser-indexeket látva, amelyekből azt a következtetést vonták le, hogy az év végén lassulhatott a kínai gazdaság növekedése.

Dél-Koreában a Kospi index több mint 1 százalékos eséssel négyhavi mélypontra süllyedt. A csonka héten csaknem 3 százalékot zuhant a szöuli mutató. A lejtmenet fő oka az volt, hogy külföldi befektetők bő 300 millió dollár (67 milliárd forint) értékben adtak el részvényeket, miután a Samsung gyenge IV. negyedévi eredményt tett közzé. A Hyundai és a KIA pedig azt közölte, arra számít, hogy 2014-ben tíz éve nem látott szintre lassul az eladások növekedése.

Esett a szingapúri tőzsde, az indiai Sensex mutató és az ausztrál S&P/ASX-200-as index is. A tokiói tőzsde zárva tartott az újévi szünet utolsó napján.

Árupiacok

Az északi-tengeri Brent kőolaj ára kissé korrigált, 16 centtel 107,94 dollárra drágult, miután csütörtökön hat hónapja nem látott ütemben, csaknem 3 százalékkal csökkent. Az amerikai WTI típus 13 centes eséssel 95,31 dolláron állt, miután előzőleg egy hónapos mélypontra, 95,13 dollárig süllyedt.

Az arany ára pénteken immár negyedik egymást követő kereskedési napon emelkedett, kéthetes csúcsra, unciánként 1238,70 dollárig. Nem sokkal 8 óra után 1234,90 dolláron állt. A nemesfém 12 év után 2013-ban gyengült először, méghozzá 32 éve nem látott ütemben. Szakértők szerint az év eleji drágulás csak átmeneti, 2014-ben folytatódni fog az arany árának esése.