2023 december 10

Komoly fagykárok az erdőkben

A hatóságoknak is gyorsítaniuk kell

A gyors kármentesítéshez szükséges az illetékes hatóságok hatékony segítsége az erdőgazdálkodók számára, hogy a nyári időszakban is el lehessen végezni a károsodott faanyag elszállítását. Ennek hasznosítása lehetőséget teremt arra, hogy a szociálisan rászorulókat időben, még a fűtési szezon kezdete előtt ellássák tűzifával.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A miniszter és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői a 150 évvel ezelőtt alapított – így az egyik legrégebbi hazai egyesület – Wagner Károly Szakkönyvtárában tanácskoztak. Ebben a könyvgyűjteményben számtalan páratlan, muzeális értékű levéltári anyagot őriznek.

Köztük korábbi évszázadok erdészeti jogszabályainak eredeti dokumentumait, és olyan szakkönyveket, mint például Vadas Jenő „Az akácfa monográfiája” című évszázados művét, amit az erdészeti szakíró Herman Ottónak ajánlott.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hasznosítják a székházat

A legnagyobb erdészeti civil szervezet könyvtára nemzeti kincs, a régi kiadványok összekötő kapocsnak tekinthetők az évszázadokkal ezelőtt élt erdészek, és munkájuk mai folytatói között – fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter egyeztetett az egyesület 1950-es években elvett egykori székházának jövőbeni hasznosításáról is.

A tárcavezető a hazai állami és magánerdő gazdálkodás szerepét értékelve úgy fogalmazott, hogy az erdészeknek jelentős szerepük van kulturális és természeti értékeink megőrzésében. Az állami erdőgazdaságok nemcsak fenntartják az erdőkben található műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, hanem a turisztikai infrastruktúra tudatos fejlesztésével, a természetjárás támogatásával a nemzeti értékek megismerését is szolgálják.

Másban is együttműködnek
A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerség keretében az év során több program megvalósításában is együttműködik. Közülük több a magyar ifjúság környezeti nevelésének területén valósul meg, mint például szeptemberben az Erdővarázs Családi Nap vagy októberben az Erdők Hete, melyek témája az erdők szerepének bemutatása a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. A természeti értékek megismerését is szolgálja a kormány által támogatott Erdei Vándortábor program, melynek keretében a héten kezdődik a táborokat vezető mintegy 300 pedagógus képzése.