2023 március 23

Kihúzták a támaszt az euró alól

Alaposan lehűtötte az euró spekulációkat Mario Draghi, az EKB elnöke. Pedig a piacon tartotta magát az elképzelés, hogy jövő héten nagyot fordul az európai jegybankárok monetáris politikája.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Marad minden a régiben

Egyes piaci szereplők azt várták, hogy a következő közleményből már kimaradhat a QE program esetleges bővítéséről, vagy időbeli kitolásáról szóló passzus, de ennek esélyét a tegnapi beszédével jelentősen csökkentette Draghi – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: az EKB elnöke szerint az eurózóna gazdasági növekedése jó úton halad, ugyanakkor a bérnövekedés, és az infláció mérsékelt, így továbbra is szükség van a monetáris stimulusra. A jegybank várhatóan ősszel dönt majd arról, hogy a program meghosszabbításra kerül, vagy a tervek szerint megkezdik a leépítését.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Még mindig az emelkedő trend fölött

Draghi szavai a francia választások óta egyébként is túlvett euró gyengülését segítették, vagyis a korrekció azért nem annyira meglepő – folytatta Varga Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az EUR/USD még mindig nem tért vissza a korábbi emelkedő trendcsatornába, ahonnan májusban felfelé kitört.

Valójában a csatorna felső trendvonala, az 1,11-es szint visszatesztelése lenne érdekes, mert a támasz letörése esetén már az 1,07-es szint kerülhet képbe.

Mikor árazzák a kamatemelést?

Az EKB ülés napja azért is érdekes, mert egybeesik a brit választással. Rá egy hétre pedig a Fed tart kamatdöntő ülést. Ahol szinte biztosan kamatot emelnek. És nagyon úgy tűnik, hogy ez a tengerentúli kamatemelés még nincs beárazva az euró/dollár kurzusába – mondta végül Varga Zoltán.