2023 december 11

Kifulladt a rézpiac

Alsó támaszaikon pihegnek az ipari fémek. Pedig Donald Trump beiktatásakor még az amerikai infrastruktúra fejlesztési tervei tartották izgalomban a piacot. Vajon most mi mozgatja a kurzusokat?

Fellélegeztek a részvénypiacok

Egyfelől, megállíthatatlanul lassul a kínai gazdaság, másrészt, egyre kérdésesebb, hogy Donald Trump amerikai elnök képes lesz-e betartani a nagy beruházásokra tett választási ígéreteit – mondta Vetter Péter, a Solar Capital üzletkötője. Hozzátéve: az sem segít az árupiacoknak, hogy a francia választások első fordulója után fellélegeztek a részvénypiacok. És elszívták a levegőt az árupiacok elől.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Hosszabb lett az EU szavatossága

A befektetők most a korábbinál hosszabb „szavatosságot” áraznak az Európai Uniónak, s ez lefelé lökte a nemesfémek, köztük az arany és az ezüst árfolyamát.

Míg a euró/dollár kurzust a jelenleg a kivárás jellemzi: a befektetők a dollár gyengülésére várnak.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hónapok óta sávozik a réz

A legfontosabb ipari fém, a réz tavaly november óta sávozik a 250 és 280 dollár közti szinteken. Feltűnő azonban, hogy az elmúlt napokban milyen gyorsan ereszkedett 270 közeléből a 250-es támaszig.

Mivel az elmúlt hónapokban többször is leszúrt 250 alá a kurzus, nagyobb stop állomány csak 245 alatt aktivizálódhat. Ám ennek letörése esetén 210-ig nyílna tere az esésnek.

Míg felfelé továbbra is a sávtető, vagyis a 280 az irányadó ellenállási szint.