2023 január 27

Kifulladt a dollár

Egyre érdekesebb az euró-dollár chart, ahol esélyes egy trendfordító dupla tető alakzat kirajzolódása. Mindeközben tovább folyik a vita a Fed berkein belül az inflációs célkövetés avultságáról.

Elfogyott a levegő

Nem bírta sokáig a magaslati levegőt az euró-dollár árfolyama, a jegyzés visszatért az 1,25-ös szint alá – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: amennyiben a következő egy-két napban sem sikerül szignifikánsan áttörni az említett ellenállást, kirajzolódhat egy dupla tető alakzat, 1,22-es nyakvonallal.

Mit hozna a dupla tető?

Szerinte fontos támaszt jelent a 30 napos mozgóátlag is, ami jelenleg 1,2304-nél húzódik, illetve az 1,21-es korábbi kitörési szint.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A mai kereskedésben az amerikai ünnepnap miatt alacsonyabb aktivitásra számíthatunk, azonban a hét további része a technikai kép alapján izgalmas lehet, hiszen a dupla tető alakzat célárfolyama 1,19-re mutatna, teljesülése esetén pedig elesne a kitörési szint – tette hozzá Varga Zoltán.

Ódivatú az inflációs cél

A Wall Street Journal szerint Jerome Powell két monetáris politikai szakértőt nevezett ki szenior tanácsadónak. Az egyik szakember, Jonas Faust, Ben Bernanke és Janet Yellen mellett is dolgozott 2014-ig, most részmunkaidőben térne vissza, Antulio Bomfim pedig jelenleg is a Fednél dolgozik, makroökonómiai területen. Faust személye azért is érdekes – emlékeztetett Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője, mert korábban többször hangsúlyozta, hogy időszerű lenne felülvizsgálni a jelenlegi inflációs célkövetés rendszerét, mivel a túlzottan sokáig, túl alacsonyan tartott kamatszint egy későbbi válságkezelés során jelentősen szűkíti a jegybank lehetőségeit.

Már januárban is érdekes nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy a jelenlegi inflációs célkövetést felválthatná az inflációs céltartomány vagy az árszint-cél követése.