2023 március 31

Kevesebb lakást adtak el Amerikában

A folyamatban lévő lakáseladások indexe szezonális kiigazítással az októberi 129,1 pontról 2,6 százalékkal 125,7 pontra csökkent novemberben a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. Októberben 0,9 százalék volt az index havi csökkenése. A havi csökkenés ellenére a lakásértékesítési aktivitás lényegesen meghaladja az egy évvel korábbit a rekordalacsony hitelkamatoknak köszönhetően annak ellenére is, hogy az eladásra felkínált lakásállomány is rekodalacsony szint közelében tartózkodik.

Az index 125,7 pontos novemberi értéke 16,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és rekordnak számít az adott hónapra vonatkozóan. Októberben 20,2 százalék volt az index éves növekedése. Az index novemberben már a hatodik egymást követő hónapban tartózkodott 100 pont felett. A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónapban, februárban 111,4 ponton állt az értéke. Márciusban 88,2 pontra, majd áprilisban 69,0 pontra esett a mutató. Májustól augusztusig az index folyamatosan emelkedett, májusban 99,6 ponton, augusztusban pedig 132,9 ponton állt. Augusztustól az index értéke folyamatosan csökkent.

A folyamatban lévő lakáseladások indexe a beszámolási hónapban használt lakások adásvételére megkötött szerződések évesített számát tükrözi. A szerződészám-index alakulása általában egy-két hónappal előre jelzi a használtlakás-eladások havi alakulását.