2023 január 27

Kevesebb a munkanélküli, mint az álláslehetőség

Állás nélkül 227 ezer ember volt nyilvántartva, ami 1997 óta a legalacsonyabb márciusi szám. Ugyanakkor a szabad munkahelyek száma 340 ezerre emelkedett. Tavaly márciusban a munkanélküliség 3,5 százalékos volt.

A csehországi munkanélküliség csökkenéséhez alapvetően az járul hozzá, hogy kezdenek beindulni a szezonális munkák. Márciusban mintegy 49 ezren kerültek ki a munkanélküliek nyilvántartásából, mert állást találtak maguknak az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban vagy a turizmusban – mutatott rá a hivatal.

A legalacsonyabb munkanélküliségét már hagyományosan Prágában mutatják ki, márciusban ez 1,9 százalékos volt. A legrosszabb a helyzet szintén hagyományosan a Morvasziléziai és az Ústecky régiókban, ahol márciusban egyaránt 4,6 százalékos volt a munkanélküliség.

Egy szabad munkahelyre jelenleg 0,7 munkanélküli esik. Katerina Sadílková, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta további csökkenése várható. A hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek átlagos életkora 43,2 év és döntően alacsony vagy középiskolai képesítéssel rendelkeznek.