2023 december 11

Két fontos adat jön a jövő héten

Kedden jön a legfontosabb adat

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a GDP idei első negyedéves alakulásáról az első becslését. A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi 4. negyedévben 1,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és a mezőgazdaság járult hozzá. 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest 1,8 százalékkal nőtt.

A kereseti számokat is közlik

Pénteken a keresetek január-márciusi alakulásáról közöl jelentést a KSH. Februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10 százalékos emelkedés után. A 2,9 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,6 százalékkal emelkedtek a januári 7,5 százalékot követően.

A növekedésre elsődlegesen a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit – az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat – érintő keresetrendezés volt hatással – tette hozzá a jelentés.