2023 március 20

Kereskedelmi konfliktus EU és Kína között

Még van idő a konzultációkra a kínai napelemek importját korlátozó uniós dömpingvámok ügyében – vélte Angela Merkel német kancellár újságírók előtt a kínai-német kormányközi konzultáció második pekingi fordulóját követően. 

„Azt tanácsolom az Európai Bizottságnak és a kínai üzletfeleknek, hogy próbálják meg a kérdést kommunikációval rendezni a dömpingellenes eljárások alkalmazása helyett” – jegyezte meg a hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó német politikus. Merkel vendéglátója, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) ugyancsak konzultációkat szorgalmazott és úgy vélte, a két ország kormánya közötti egyeztetés példaértékű. Hangoztatta, a két országnak fel kell lépnie a protekcionizmus ellen, és együtt kell működnie a kutatás-fejlesztés, a termelés és értékesítés területén. Angela Merkel kiemelte: „mindannyiunknak szabadkereskedelemre van szükségünk és tisztességes versenyfeltételekre a másik országában”.

A német SolarWorld és más európai panelgyártók a múlt hónapban nyújtották be panaszukat az Európai Bizottsághoz, amely 45 napon belül dönt arról, hogy helyt ad-e a dömpingellenes intézkedést kérő vállalatok panaszának. Amennyiben a vizsgálat megkezdődik, az EU-nak ez lesz a legnagyobb értéket képviselő kereskedelmi konfliktusa Kínával.

A kínai napelemek Európába irányuló exportjának értéke 2011-ben elérte a 20,4 milliárd dollárt. Ugyanebben az évben Kína 764 millió dollár értékben importált a napelemekhez poliszilikont és 360 millió dollár értékben paszta ezüstöt. Az import alapanyagok fele Németországból, Svájcból és más európai országokból érkezik Kínába – hívják fel a figyelmet a Pekingben.

Angela Merkel látogatásához kapcsolódóan csütörtökön bejelentették, hogy a China ICBC Leasing 50 Airbus A320 típusú gépet kíván vásárolni 3,5 milliárd dollár értékben. A német és a kínai vállalatok több mint tíz együttműködési, üzleti megállapodást írtak alá, amelyek egyebek mellett érintik a repülőgép-összeszerelés, az autógyártás, a távközlés, az energetika, a környezetvédelem és az egészségügy területét. A kínai miniszterelnök kijelentette, Peking reméli, hogy az unió eredményesen végre tudja hajtani azokat a mentőintézkedéseket, amelyeket az EU-csúcson elfogadtak, mert erre a bizalom megteremtése, a biztonságos kínai befektetések érdekében szükség van.

Az Európai Unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, de a két fél közötti kereskedelmi forgalom az év első félévében nem érte el ez egyszázalékos növekedést, júliusban pedig – éves bázison – csaknem 9 százalékkal esett vissza.