2023 szeptember 21

Kényszerzárások fűthették a ralit

Pár napja még száguldott a magyar piac, most meg pirosban virít a pesti parkett. Mi történhetett? Talán a rali sem volt igazi, csupán az eső trend korrekciója.

Pekingi felhőktől borongós a hangulat

A mai hangulatot a kínai hírek számlájára írhatjuk – mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Hozzátéve: a kedvezőtlen inflációs adatok nyomán ismét feléledtek a távol-keleti gazdaság lassulásával és a dezinflációval kapcsolatos aggodalmak. A fogyasztói árindex a várt 1,8 százalékos emelkedéssel szemben 1,6 százalékkal emelkedett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Egyes elemzők attól tartanak, hogy hamarosan a negatív tartományba csúszhat a mutató. A termelői árindex tovább zuhant, 5,9 százalékkal, melynek oka elsősorban a tartósan alacsony olajár volt. A kedvezőtlen kínai adatok lehettek hatással a délelőtti kereskedésre.

Az OTP is megtorpant

Ezzel hozható összefüggésbe, hogy az OTP napok óta tartó emelkedése is elakadt délelőtt 5700 forint közelében. Amint arra az Erste elemzői hétvégén felhívták a figyelmet, a közel két hónapig az 5230 és 5530 forintos szintek között oldalazó kurzus áttörte az 5530 forintos ellenállást, majd az 5535 és 5555 forint közti rést is betöltötte. Ami azt jelenti, hogy egészen az 5850 forintos ellenállásig nyílt tere az emelkedésnek. Sőt, ennek esetleges áttörésével már az 5930 illetve a 6100 forintos lokális csúcsokat vehetné célba az árfolyam.

Legjobb vevő a shortos

Elgondolkoztató elemzést tettek közé a napokban a BoE szakértői. Rámutatva, hogy a NYSE piacán felvett short pozíciók száma rekord mértéket ért, már-már megközelítvén a Lehman csődje előtti értékeket.

Abból, hogy részvények forgalma nem követi az árfolyamok emelkedését, arra a következtetésre jutottak, hogy vagy jegybankok interveniálnak, vagy erőteljes kényszervásárlások futnak le, aminek a legfőbb megnyilvánulási formája, hogy a kivéreztetett shortosok (kényszerzárások) az egekbe emelik az S&P500 indexet.

A korrekció korrekciójának korrekciója?

Ennek alapján elképzelhető, hogy a magyar piacon tapasztalt rali is csupán az eső trend korrekciója volt, a mostani megtorpanás meg a korrekció korrekciója. És ebben a gondolatmenetben maradva, mivel az OTP előtt nyílt tér technikai értelemben még mindig adott az emelkedésre, tulajdonképpen a korrekció korrekciójának a korrekciójára várunk.